Необходими продукти:
- 375 г бяло брашно, плюс още за поръсване при месене и разточване
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 80 мл зехтин
- 240 мл топла вода
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете брашното, бакпулвера и солта.
- Добавете зехтина и топлата вода. Разбъркайте с дървена лъжица или телена бъркалка тип "датска". Сместа ще бъде ронлива и леко суха.
- Поръсете работния плот с тънък слой брашно и месете тестото около 3 минути, докато стане гладко и еластично.
- Разделете тестото на 16 равни части (или на 12 за по-големи тортили). Оформете всяко парче на топка и леко го притиснете с ръце. Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да почине за 30 минути.
- Разточете всяко парче тесто на кръг с диаметър около 15 см, като при необходимост добавяте брашно върху плота и точилката. Подреждайте готовите кори една върху друга, като между тях поставяте листове пергаментова хартия, за да не залепнат.
- Загрейте сух тиган на средно висока температура. Поставете една тортиля и печете 1 минута, докато започне да образува балончета и долната страна покафенее на места. Обърнете и печете още 40 секунди. Първата тортиля може да отнеме до 2 минути, докато тиганът достигне оптимална температура.
- Готовите тортили подреждайте една върху друга и ги покривайте с чиста кухненска кърпа, за да останат меки.
- Поднесете веднага или съхранявайте в плътно затворен съд или торбичка с цип. Ако искате да я затоплите, увийте тортилята във влажна кухненска кърпа и затоплете в микровълнова за около 20 секунди, или поставете всички в огнеупорен съд с капак и ги затоплете във фурна на 120°C.
Съхраненявайте до 7 дни в хладилник.
Може да видите как да направите тези вкусни тортили и във видеото от YouTube канала на Mashed.