Необходими продукти:
- 1 стъбло праз
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- краве масло
- 800 г пащърнак
- 1.5 л зеленчуков бульон
- сол
- черен пипер
- мащерка, 1 клонче
- 200 г сметана за готвене
- 2-3 супени лъжици мед
- круша - 1 бр.
- 1 пръчица канела
- 30 мл. узо
- зехтин
Начин на приготвяне:
- Загрейте дълбока тенджера на слаб огън и добавете 1 с.л. масло.
- Нарежете праза на ситно и го добавете в тенджерата заедно наситнените лук и чесън и ги запържете докато пуснат водата си, но без да добиват златист цвят.
- Обелете пащърнака и го разрежете надлъжно, а после и напречно през средата. Така ще ви е по-лесно да отстраните сърцевината му. Добавете го при останалите зеленчуци и разбъркайте.
- Добавете зеленчуковия бульон, солта, черния пипер и мащерката, както си е цяла.
- Следва супата да се повари на тих огън за около 25-30 минути.
- Отстранете мащерката и добавете сметаната. Разбийте всичко в тенджерата с пасатор и свалете от огъня.
- Добавете маслото и разбийте отново. Добавете меда и разбъркайте. Ако супата е твърде гъста, добавете малко вряща вода, докато получите желаната от вас консистенция.
- Загрейте незалепващ тиган на силен огън и разтопете 1 с.л. краве масло с малко зехтин.
- Нарежете крушата на тънки филийки и ги сложете да се запържат. За порция супа са достатъчни две резенчета круша.
- Разтръскайте тигана и добавете канелата.
- Добавете узото, наклонете тигана на една страна като гледате течността да достигне ръба му и с подходяща запалка в другата ръка щракнете близо до алкохола, така че той да се запали.
- Продължете да разстръсквате тигана енергично докато пламъците не угаснат и добавете още малко краве масло. Разбъркайте добре и добавете крушите в купичките със супа.