Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Супа от пащърнак

Приятна и с интригуващ вкус, тя е подходяща за всички сезони

15’ Подготовка
30’ Време за готвене
5 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 стъбло праз
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • краве масло
  • 800 г пащърнак
  • 1.5 л зеленчуков бульон
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка, 1 клонче
  • 200 г сметана за готвене
  • 2-3 супени лъжици мед
  • круша - 1 бр.
  • 1 пръчица канела
  • 30 мл. узо
  • зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте дълбока тенджера на слаб огън и добавете 1 с.л. масло.
  2. Нарежете праза на ситно и го добавете в тенджерата заедно наситнените лук и чесън и ги запържете докато пуснат водата си, но без да добиват златист цвят.
  3. Обелете пащърнака и го разрежете надлъжно, а после и напречно през средата. Така ще ви е по-лесно да отстраните сърцевината му. Добавете го при останалите зеленчуци и разбъркайте.
  4. Добавете зеленчуковия бульон, солта, черния пипер и мащерката, както си е цяла.
  5. Следва супата да се повари на тих огън за около 25-30 минути.
  6. Отстранете мащерката и добавете сметаната. Разбийте всичко в тенджерата с пасатор и свалете от огъня.
  7. Добавете маслото и разбийте отново. Добавете меда и разбъркайте. Ако супата е твърде гъста, добавете малко вряща вода, докато получите желаната от вас консистенция.
  8. Загрейте незалепващ тиган на силен огън и разтопете 1 с.л. краве масло с малко зехтин.
  9. Нарежете крушата на тънки филийки и ги сложете да се запържат. За порция супа са достатъчни две резенчета круша.
  10. Разтръскайте тигана и добавете канелата.
  11. Добавете узото, наклонете тигана на една страна като гледате течността да достигне ръба му и с подходяща запалка в другата ръка щракнете близо до алкохола, така че той да се запали.
  12. Продължете да разстръсквате тигана енергично докато пламъците не угаснат и добавете още малко краве масло. Разбъркайте добре и добавете крушите в купичките със супа.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер мащерка бял лук праз круша бульон канела готварска сметана мед