Цвеклото съществува от векове, но едва наскоро започна да наднича под светлината на прожекторите.
Този наситен в червено кореноплоден зеленчук е пълен с полезни за здравето хранителни вещества, осигуряващи не малко ползи за пълноценен живот. В народната ни медицина той се използва като билка за лечение на различни заболявания, а в древността римляните го употребяват като средство за предотвратяване на запек и сваляне на телесната температура.
Независимо дали го консумирате сурово, варено или печено, цвеклото е идеално допълнение към ежедневното ви хранене, особено ако страдате от високо кръвно налягане, недостиг на желязо или диабет.
Цвеклото обикновено е червеникаво-лилаво на цвят, въпреки че се срещат и сортове в жълто и бяло. Кореновата му част е сладка, докато листата му, които също се консумират, имат горчив вкус.
В България най-често ядем този зеленчук на салата. Той се комбинира добре със сладко-кисели сортове ябълки, моркови и други кореноплодни.
Да не пропуснем обаче и супата "Борш", известна в държавите от Източна и Централна Европа, като за нейна родина се смята Украйна. В нея основно място заема цвеклото, откъдето идва и характерният ѝ червен цвят. У нас е популярен именно украинският вариант, а не руският, който се различава значително със своите задължителни съставки - месо и картофи.
В забързаното ни ежедневие днес най-лесният начин да хапваме по-често цвекло е в смес от различни сокове. Сладкият му землист вкус се съчетава добре с други кореноплодни зеленчуци, плодове и семена. Така можем да си набавите част от така нужните за деня фибри, фолиева киселина, манган, калий, желязо и витамин С.
Когато си купувате цвекло, е важно да обърнете внимание на няколко неща: Само по себе си то трябва да е твърдо, да няма петна или други наранявания, а кората му да е гладка. Попаднете ли на цвекло с листа, те трябва да са свежи и зелени.
Ако решите да го готвите, най-лесният начин е да го сварите. Това става за около 10-15 мин. или докато омекне. Може да пъхнете зеленчука цял във фурната, като предварително го увиете във фолио. Печете го на 190 градуса и ще стане готов между 45-60 мин., в зависимост от това колко е голяма главата цвекло.
Днес обаче ще ви предложим малко по-нетрадиционен начин да си приготвите този така вкусен кореноплоден зеленчук, като ви дадем рецепта за хумус с червено цвекло. А ето и рецептата:
Необходими продукти:
- 500 г червено цвекло
- 2 консерви нахут по 400 г
- Сокът от два лимона
- 1 с.л. кимион
Начин на приготвяне:
- Сварете цвеклото за около 30-40 мин., докато омекне, без да го белите, затова го измийте добре предварително.
- Когато е готово, извадете го от водата и го оставете да изстине.
- Обелете и почистете внимателно главите, след което нарежете зеленчука на големи парчета.
- В кухненски робот или блендер разбийте нахута, цвеклото, лимоновия сок, кимиона, 2 ч.л. сол и малко черен пипер.
- Сервирайте готовия хумус с лъжица гъсто кисело мляко, малко препечени семена от кимион, накъсана мента и препечени филийки хляб.