Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си направим домашна паста хариса

Лека пикантност в ястията никога не е излишна

10’ Подготовка
5’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Хариса е люта чили паста, която обикновено се среща в северноафриканската кухня, но главно се забелязва в мароканската, алжирската и тунизийската. В различните държави рецептите варират. Повечето версии обаче представляват смес от люти чушки, чесън, зехтин и подправки, сред които се срещат кимион, ким, кориандър и мента.

Харисата се добавя към кус-кус, супи, паста и широка гама от ястия. Намира се в търговската мрежа, но е лесна и за приготвяне у дома. Едно от предимствата на този вариант е, че може да регулирате лютивината според предпочитанията си, използвайки различни видове люти чушки.

Пикантната паста е подходяща за овкусяване на месо и зеленчуци, както и да се прибавя към дресинги за салати.

Необходими продукти:

  • 10-12 бр. сухи чили чушки
  • 3 скилидки чесън, наситнени
  • ½ ч.л. сол
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. кориандър на прах
  • 1 ч.л. смлени семена от ким
  • ½ ч.л. кимион

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете чушките във вода за около 30 мин.
  2. Изцедете ги и ги почистете от дръжките и семената.
  3. В кухненски робот, блендер или чопър сложете чушките, чесъна, солта и зехтина. Блендирайте до получаването на паста.
  4. Овкусете с останалите подправки и блендирайте отново до гладкост.
  5. Преместете харисата в бурканче, поръсете я с малко зехтин, за да остане свежа и я съхранявайте в хладилника до месец.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол чили кимион