Хариса е люта чили паста, която обикновено се среща в северноафриканската кухня, но главно се забелязва в мароканската, алжирската и тунизийската. В различните държави рецептите варират. Повечето версии обаче представляват смес от люти чушки, чесън, зехтин и подправки, сред които се срещат кимион, ким, кориандър и мента.
Харисата се добавя към кус-кус, супи, паста и широка гама от ястия. Намира се в търговската мрежа, но е лесна и за приготвяне у дома. Едно от предимствата на този вариант е, че може да регулирате лютивината според предпочитанията си, използвайки различни видове люти чушки.
Пикантната паста е подходяща за овкусяване на месо и зеленчуци, както и да се прибавя към дресинги за салати.
Необходими продукти:
- 10-12 бр. сухи чили чушки
- 3 скилидки чесън, наситнени
- ½ ч.л. сол
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. кориандър на прах
- 1 ч.л. смлени семена от ким
- ½ ч.л. кимион
Начин на приготвяне:
- Накиснете чушките във вода за около 30 мин.
- Изцедете ги и ги почистете от дръжките и семената.
- В кухненски робот, блендер или чопър сложете чушките, чесъна, солта и зехтина. Блендирайте до получаването на паста.
- Овкусете с останалите подправки и блендирайте отново до гладкост.
- Преместете харисата в бурканче, поръсете я с малко зехтин, за да остане свежа и я съхранявайте в хладилника до месец.