Необходими продукти:
- 400 г ориз
- 1 глава кромид лук
- 3 домата, средно големи
- 3 пиперки, нарязани на парчета със средна големина
- риган
- сол
- черен пипер
- куркума
- 100 г гъби, на малки кубчета
- магданоз
- зехтин
- кубче телешки бульон
- червен пипер
- 1 бр. люта чушка
- 50 г краве масло
Начин на приготвяне:
- Измиваме добре ориза под чешмата и го накисваме във вряла вода за около 15 мин.
- Използваме това време, за да обелим доматите и да ги нарежем на кубчета.
- В нагорещен тиган запържваме лука в малко зехтин. Добавяме 2 с.л. доматено пюре и разбъркваме.
- Добавяме гъбите и пиперките и пържим за още 5 мин.
- Намаляме огъня, отцеждаме ориза и го изсипваме при останалите продукти.
- Поръсваме с ригана, черния пипер и куркумата и разбъркваме.
- В кафена чашка разтваряме кубче телешки бульон с вряла вода и го разбъркваме.
- Изсипваме го в тигана и изчакваме течността да се изпари при непрекъснато бъркане.
- Поръсваме сместа с 2 с.л. червен пипер, разбъркваме и добавяме доматите.
- Захлупваме тигана с капак и го оставяме да покъкри за 10 мин. на много слаб огън.
- Прехвърляме цялата смес в дълбока тенджера, чието дъно сме намазали с малко зехтин.
- Добавяме 1200 мл вода, лютата чушка, както си е цяла, и захлупваме с капак.
- Слагаме ястието на силен огън и когато то заври, намаляме до умерено слабо. Махаме капака и периодично разбъркваме, докато оризът не поеме цялата вода.
- После поставяме най-отгоре в тенджерата бучката масло и скълцания на ситно магданоз. Махаме от огъня и захлупваме с капака.
- След 5 мин. сме готови да сервираме в подходящи чинии и украса по наш избор.