Необходими продукти:
- 1 кг цвекло
- 200 г захар
- 300 мл бял винен оцет
- 2 бр. звезден анасон
- 3 скилидки чесън
- 2 зърна бахар
- 2 дафинови листа
- 2 с.л. балсамов оцет
- 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса. Измийте главите цвекло, след което увийте всяка една по отделно в алуминиево фолио. Сложете ги в тава и ги запечете за 1 час и 15 мин. Проверете дали са готови с остър нож. Ако той лесно премине през вътрешността на цвеклото, значи вече може да го извадите. Оставете го да изстине напълно.
- Обелете цвеклото. Нарежете го на парчета, а тях сложете в голям стерилизиран буркан.
- Сипете захарта, оцета, 200 мл вода, подправките и дафиновите листа в тенджера. Оставете течността да заври, след което намалете котлона на слаба степен. Бъркайте, докато захарта се разтвори.
- Махнете тенджерата от огъня и сложете балсамовия оцет.
- Внимателно залейте цвеклото с маринатата и оставете да изстине, без да затваряте буркана. Когато това се случи, сипете зехтина, затворете добре с капачката и съхранвявайте в хладилника до един месец.