Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сладко-кисела туршия от цвекло

Един по-различен вкус

10’ Подготовка
80’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 кг цвекло
  • 200 г захар
  • 300 мл бял винен оцет
  • 2 бр. звезден анасон
  • 3 скилидки чесън
  • 2 зърна бахар
  • 2 дафинови листа
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса. Измийте главите цвекло, след което увийте всяка една по отделно в алуминиево фолио. Сложете ги в тава и ги запечете за 1 час и 15 мин. Проверете дали са готови с остър нож. Ако той лесно премине през вътрешността на цвеклото, значи вече може да го извадите. Оставете го да изстине напълно.
  2. Обелете цвеклото. Нарежете го на парчета, а тях сложете в голям стерилизиран буркан.
  3. Сипете захарта, оцета, 200 мл вода, подправките и дафиновите листа в тенджера. Оставете течността да заври, след което намалете котлона на слаба степен. Бъркайте, докато захарта се разтвори.
  4. Махнете тенджерата от огъня и сложете балсамовия оцет.
  5. Внимателно залейте цвеклото с маринатата и оставете да изстине, без да затваряте буркана. Когато това се случи, сипете зехтина, затворете добре с капачката и съхранвявайте в хладилника до един месец.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън дафинов лист оцет бяла захар цвекло балсамов оцет бахар анасон