Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Най-ефективният начин, с който да предпазим ябълките от покафеняване

В него не присъства лимонът


Когато разрежете ябълка и не я изядете веднага, тя покафенява. Колкото е по-истинска тя, т.е. не е обработвана с химикали, толкова по-бързо се задейства този процес, носещ името окисляване. Как да го предотвратите и да не се налага да изяждате на секундата вече разрязания плод, за да не придобие непривлекателен вид, предстои да видим.

Нека преди това обаче да разгледам какво представлява процесът на окисляване.

Както подсказва и самото наименование, окисляването започва в момента, когато кислородът влезе в контакт с клетките на растението. Окисляването има вредно действие върху тях, което лесно можем да забележим по кафявия цвят и промяната на текстурата на ябълката, щом бъде нарязана.

Добрата новина е, че има начин да противодействате на този процес и дори не е никак трудно.

Като за начало е добре по възможност да държите нарязаната ябълка далеч от светлината и кислорода. Това условие заедно с още някои помощни средства, ще гарантира по-дългия красив външен вид на плода.

Много вещества с киселинно pH са ефективно действат срещу окисляването, както и солта. В тази връзка, сигурно сте чували, че лимоновият сок често е спряган като добър продукт за справяне срещу покафеняването на ябълките. Да, фактът не може да бъде оспорен, но и не може да бъде определен като най-качествен. Дали ще накиснете резените ябълки просто в обикновена вода или в такава с лимон, не е от особено значение, тъй като самата течност предотвратява "срещата" на плода с кислорода.

Възможно е да видите и вариант, свързан отново с водата, в която този път е разтворен мед. Той има киселинно pH и е естествен консервант, ето защо върши страхотна работа при запазването на цвета на ябълките.

Кой обаче остава най-ефективният начин?

Накратко, накисването на ябълките в подсолена вода. Използването на тази вода е не само ефективно, но и много лесно. Така плодовите резенчета остават хрупкави и без да променят цвета си с часове, а когато ги изплакнете под течаща вода, ще махнете лесно соления им вкус.

За да си приготвите ефективния солен разтвор, сложете по една ч.л. сол (без връх) на всяка ч.ч. вода. След като нарежете ябълките, накиснете ги в него и ги оставете за около 10 мин. После ги извадете и ги изплакнете добре под течаща вода. Подсушете ябълките и така ще бъдете сигурни, че ще останат свежи и хрупкави в рамките на 12 часа. Съхранявайте ги в добре затворена кутия в хладилника.

Дайте оценка:

Тагове: сол ябълки лимон мед вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче