Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Разликата в цвета на чушките и една бърза гарнитура за демонстрация

Комбинирайте различните им вкусове с една италианска рецепта

1’ Подготовка
15’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

Пържените чушки се приготвят много лесно, с минимални съставки и ви трябва само един тиган. Представете си онзи хубав аромат, когато някой навън пече чушки. Приготвянето на тази гарнитура освобождава същите ухания от незаменимия зеленчук, а в случай, че прекалите и направите малко по-голямо количество, останалото е и чудесен избор за направата на бързи сандвичи.

Какви чушки ще ви трябват:

Най-подходящи са камбите като за по-атрактивен вид, от една страна, както и за по-балансиран вкус - от друга, е хубаво да се използва комбинацията от червена, жълта и зелена чушка. Ако ястието се приготви само с червени чушки, то ще стане доста по-сладникаво на вкус. Естествено, могат да се използват и чушки капия.

Малко за разликата в цвета на чушките:

По отношение на хранителната им стойност червените са на първо място, след това са оранжевите и накрая зелените. Понеже се берат малко преди да са напълно узрели, зелените са една идея по-горчиви. Червените са точно обратното - те са стояли под слънцето най-дълго време и се считат за най-зрели. Имат 11 пъти повече бета-каротин и път и половина повече витамин С от зелените. Така че, разликата при чушките не е само в цвета. Той е важен индикатор за техния вкус. Зелените са най-горчиви, жълто-оранжевите са по-сладки, а червените - най-сладки.

Обратно по темата, ето и как се приготвя тази иаталианска гарнитура за пържоли.

Рецептата е подходяща за сервиране с гриловани стекове, свински пържоли, става дори и за пържено пилешко. Някои похапват тези пържени чушки с препечено хлебче, а други си правят различни сандвичи.

Ако ви остане много от гарнитурата, спокойно можете да я съхранявате в добре затворен буркан или кутия за храна за около 4-5 дни в хладилника.

Необходими продукти:

  • 3 с.л. зехтин
  • 1-2 скилидки чесън, пресовани
  • 3 големи камби, нарязани на тънки лентички
  • 1 ч.л. сушен риган
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • вода

Начин на приготвяне:

В добре загрят тиган сложете зехтина, ригана, чушките, солта, пипера и 1 кафена чашка вода. Намалете огъня до умерено и гответе под капак за 10 мин. Като махнете капака трябва да изчакате водата да изври и сте готови.

Алтернатива: 

За по-богат вкус можете да добавите предварително изпържен червен лук и/или нарязани на колелца гъби.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер лук риган чушки чушки камби гъби