Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Магията на пресните подправки: Кога и как да ги използваме

Вижте как да запазите деликатния им аромат във всеки специалитет

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Пресните подправки са като финалния щрих на една картина — те не само обогатяват вкуса на дадено ястие, но му придават повече свежест, аромат и характер. Но както всяка добра съставка и те имат своето време и място. Ето няколко насоки кога да ги използваме, за да извлечем максимума от тях.

В студени ястия и салати

  • Идеални са за: Зелени салати, паста салати, разядки, сандвичи
  • Защо: Пресните подправки като босилек, магданоз, кориандър и мента запазват своят аромат много по-добре, когато не са термично обработени.
  • Съвет: Нарежете ги непосредствено преди сервиране, за да не загубят от свежестта си.

В края на готвенето на топли ястия

  • Идеални са за: Ризото, паста, супи и яхнии.
  • Защо: Термичната обработка може да премахне голяма част от деликатния аромат на пресните подправки. Добавянето им в последните минути или точно преди сервиране запазва по-добре вкуса им.
  • Съвет: Босилекът и риганът са чудесни за италиански ястия, а пресният кориандър е отличен за азиатски и мексикански рецепти.

В омлети и яйца

  • Къде: Омлети, бъркани яйца, яйца на очи, фритата.
  • Защо: Пресните подправки придават свежест и аромат на иначе по-неутралния вкус на яйцата и тежестта на мазнината.
  • Съвет: Когато правите бъркани яйца или омлети, добавете магданоз, естрагон или див лук в яйчената смес преди тя да отиде в тигана.

В маринати и дресинги

  • За овкусяване на: Месо, риба, зеленчуци, салатни дресинги.
  • Защо: Пресните подправки освобождават ароматите си в течности и мазнини, като така създават по-богат вкус.
  • Съвет: Смесете нарязани подправки със зехтин, лимонов сок или кисело мляко, заквасена сметана, мед, чесън.

В по-екзотичните ястия

  • Използват се чество в: Тайландската, индийската и мексиканската кухня.
  • Защо: Тези кулинарни региони разчитат на интензивни аромати, които често се постигат чрез комбинация от пресни и сухи подправки.
  • Съвет: Пресният кориандър, ментата и босилекът са незаменими в тайландските кърита и салати.

Как да ги съхранявате

  • Дръжте ги в чаша с вода или ги увийте във влажна хартия и ги дръжте в хладилника.
  • Използвайте ги в рамките на 2-3 дни за оптимален вкус.

Купете канистери и буркани

Никоя кухня не може без съдове за съхранение на разядки, домашно сладко, подправки и мариновани зеленчуци. Разгледайте нашата богата колекция от удобни и красиви канистери и буркани.

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин краве масло чесън кориандър къри лук магданоз свинско телешко пилешко яхния супа салата разядка риган Азиатско Африканско Мексиканско яйца естрагон заквасена сметана прясна мента кисело мляко лимонов сок мед паста босилек див чесън ризото сандвич зелена салата омлет

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче