Песто росо е вкусна и ароматна алтернатива на класическото песто дженовезе, отново произлизащо от италианската кухня. Известно още под името "червено песто" заради състава си, който включва сушени домати, зехтин, пармезан и ядки. Основните продукти за двата вида песто не се различат особено, както и приложението им, тъй като росо също е чудесно допълнение към паста, пица и сандвичи, а също и за добавка към сосове за меса и зеленчуци.
Приготвянето на това песто е истинско удоволствие. Не изисква почти никакви усилия, освен да си набавите продуктите и да ги блендирате заедно. Въпреки това ние ще ви помогнем, като действаме стъпка по стъпка от самото начало, ако за първи път ще приготвяте този вид италианско изкушение у дома. Да започваме!
Ще са ви необходими:
- Сушени домати - 100 г, за предпочитане мариновани в зехтин, защото вкусът им е по-мек и богат;
- Пресен босилек - около 1/2 връзка, или 20-30 г листа.
- Кедрови ядки - 30 г, но може да ги замените с орехи или бадеми, ако предпочитате;
- Пармезан - 50 г, настърган. Той ще придаде кремообразната текстура на пестото;
- Чесън - 1-2 скилидки, обелени.
- Зехтин екстра върджин - около 100 мл, или повече, ако искате консистенцията му да е по-рядка;
- Сол и черен пипер - на вкус.
Както виждате, тези съставки са лесни за намиране и могат да бъдат адаптирани според вашите предпочитания. Например, ако харесвате по-наситен вкус на домати, добавете повече.
Стъпка 1: Малко пинизи за някои от съставките
За сушените домати - Ако използвате такива, които не са мариновани, препоръчително е да ги накиснете в топла вода за около 10 минути, за да омекнат. След това ги изцедете добре.
За кедрови ядки - За да стане ароматът им по-наситен, можете леко да ги запечете в сух тиган за 1-2 минути, като внимавате да не ги прегорите.
За чесъна - Използвайте пресен чесън. Ако предпочитате вкусът му да е по-мек, бланширайте го за няколко секунди в гореща вода.
Стъпка 2: Смесете продуктите в блендера
В кухненски робот или блендер сложете сушените домати, босилека, кедровите ядки и чесъна. Пасирайте сместа, докато стане еднородна. За да върви процесът по-лесно, добавете малко зехтин.
Стъпка 3: Добавете пармезана и направете желаната консистенция
След като основните съставки са смлени добре, добавете настъргания пармезан и още малко зехтин. Пасирайте отново до получаване на желаната консистенция. Ако искате пестото да бъде по-рядко, продължете да добавяте зехтин на тънка струйка, докато постигнете нужната текстура. Ако пък не, пасирайте закратко, за да останат парченца от доматите.
Стъпка 4: Овкусете пестото
Опитайте сместа и добавете сол и черен пипер на вкус. Важно е да го направите внимателно, тъй като сушените домати и пармезанът са солени. Опитвайте.
Ако желаете, можете да сложите и щипка захар, за да балансирате киселинността на доматите.
Стъпка 5: Съхранете го правилно
Песто росо е готово за консумация веднага и може да се използва по много начини. Сервирайте го с паста, като просто го смесите с нея, веднага след като сте я сватили. Добавете го към пица или сандвичи - избора оставяме на вас.
Важно е да знаете, че за да му се наслаждавате за по-дълго време, ще трябва да сипете малко зехтин най-отгоре в съда, в който го съхранявате (предлагаме ви това да е бурканче с плътно затваряне). Мазнината ще попречи на кислорода да проникне в пестото и ще го запази свежи за седмици.