В момента котидж сиренето се радва на истински подем. Това меко, прясно сирене с деликатен вкус и изключителна универсалност в употребата си завладя сърцата на поколението Z и милениалите като здравословно допълнение към балансираното хранене и важен елемент в диети с високо съдържание на протеин и ниско съдържание на калории. Едно от основните му предимства е, че съчетава високо съдържание на белтъчини с ниска калорийност, което го прави сред най-здравословните сирена. Освен това е отличен избор за хора, които искат да увеличат приема на калций, особено при риск или наличие на остеопороза.
За да отпразнуваме този богат на протеини и беден на мазнини продукт, подготвихме пет нетрадиционни рецепти, в които котидж сиренето заема централно място. Те са идеални за почитателите му, които търсят нови идеи, но могат да накарат и най-скептичните да погледнат на него с други очи.
Нека си припомним с какво е полезно котидж сиренето?
Хранителна стойност
Котидж сиренето е пълноценен източник на протеин, тъй като съдържа и деветте незаменими аминокиселини, нужни за растеж, развитие и възстановяване на тъканите. Освен калций, в него ще откриете фосфор, селен, калий и витамин B12 - ключов за здравето на нервната система и кръвните клетки.
Високо съдържание на протеин
Някои видове котидж сирене дори превъзхождат киселото мляко по количество белтъчини. Нискомаслените варианти са с отлично съотношение протеин/калории, което е идеално за поддържане на мускулна маса при нисък калориен прием.
Подпомага контрола на теглото
Високото съдържание на протеин осигурява дълготрайно усещане за ситост, което може да помогне за контрол на апетита и постигане на целите за отслабване. Усещането е сравнимо с това, което дават яйцата.
Поддържа и изгражда мускули
Основният белтък в котидж сиренето е казеинът, който се усвоява бавно и е особено полезен за възстановяване и растеж на мускулите, особено в комбинация с тренировки за сила. Приемът на котидж сирене вечер може да подпомогне мускулното възстановяване през нощта.
Подпомага баланса на кръвната захар
Натуралното котидж сирене е бедно на въглехидрати и не съдържа добавена захар, което го прави подходящо за хора, които искат да минимизират резките колебания в нивата на кръвната захар. При вариантите с плодове обаче съдържанието на захар може да е значително по-високо.
Няколко идеи как да използвате котидж сиренето:
- Смесете в смутита за кремообразна текстура и допълнителен протеин
- Намажете върху препечен хляб със сладки или солени добавки
- Добавете в тесто за палачинки или кюфтенца за повече белтъчини
- Смесете с билки или плодове за бърз дип или пастет
- Използвайте за пълнеж на печени картофи
- Сложете в сосове за паста за по-мек и кремообразен вкус
- Включете в лазаня или печива като по-лека алтернатива на рикотата
- Прибавете в бъркани яйца или омлети
- Сложете в мъфини, сладкиши или палачинки
- Ползвайте за плънка в равиоли или пелмени за по-богат вкус
Да видим 4 нетрадиционни рецепти, в които да използвате този вид сирене.
Тортиля от котидж сирене
Превърнете една кофичка котидж сирене в домашно приготвени тортили - високо протеинови и с ниско съдържание на въглехидрати. Достатъчно е да смесите сиренето с яйца, да разстелете тънко върху тава и да изпечете до златисто. Пълнежът е изцяло по ваш избор - нашето предложение е с бъркани яйца, спанак и лют сос. Как да ги приготвите:
- Пасирайте 250 г котидж сирене с 2 яйца.
- Разстелете върху тава, покрита с хартия за печене.
- Печете на 190°C около 30 минути, докато се стегне и добие златист цвят.
Лазаня с котидж сирене
Котидж сиренето е чудесен заместител на традиционния бял сос в лазанята - по-бързо, по-здравословно и с повече протеин. Приготвяме класическо рагу (доматен сос с кайма), редим с пресни кори за лазаня и завършваме с пухкав слой котидж сирене и настърган кашкавал.
Необходими продукти за 4 порции:
- 2 ч.л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на кубчета
- 2 моркова, нарязани на кубчета
- 6 скилидки чесън, счукани
- 500 г кайма
- 680 г пасирани домати
- 6 кори за лазаня (сухи или пресни)
- Шепа настърган кашкавал
"Бешамел" от котидж сирене:
- 300 г котидж сирене
- 1 яйце
- 3 с.л. настърган пармезан
- 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в дълбок тиган, запържете лука и морковите за 10 минути до омекване. Добавете чесъна, гответе още 2 минути. Прибавете каймата, запържете до покафеняване, налейте доматите и оставете да къкри 20 минути.
- Пасирайте котидж сиренето, яйцето, пармезана и зехтина до гладка смес.
- Сглобете лазанята като следвате следната схема - половината рагу, пласт кори, останалото рагу, кори и завършете със сместа от котидж сирене. Поръсете с кашкавал.
- Покрийте с фолио и печете 30 минути на 180°C. Свалете фолиото, увеличете на 190°C и печете още 15 минути до златисто.
Брауни с котидж сирене
Ако искате да опитате по-здравословна версия на класическото брауни, заменете маслото с котидж сирене. Добавете орехи за хрупкавост и сервирайте с лъжица гъсто кисело мляко и капка мед или фъстъчено масло.
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 2 с.л. мед
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 300 г котидж сирене
- 1 ч.л. какао
- 60 г бяло брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- Шепа нарязани орехи
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180°C.
- Пасирайте яйцето, меда, ванилията и котидж сиренето.
- Смесете с какаото, брашното, бакпулвера и орехите.
- Изсипете в тава и печете 20 минути.
- Поднесете с кисело мляко, мед или фъстъчено масло.
Палачинки с котидж сирене
Тези палачинки са чудесен начин да увеличите протеина в закуската си. Може да ги поднесете със солена гарнитура - поширано яйце и печени домати, или в сладък вариант с пресни плодове и кленов сироп или мед.
Необходими продукти:
- 100 г котидж сирене
- 150 г овесени ядки
- 2 яйца
- 50 мл прясно мляко (по избор)
- ½ ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. ванилия (по желание)
- 2 ч.л. кленов сироп (по желание)
- 2 ч.л. олио или масло за пържене
Начин на приготвяне:
- Пасирайте всички продукти без мазнината на гладко тесто. Ако искате сладки палачинки, добавете ванилията и кленовия сироп.
- Загрейте тиган с малко мазнина и изсипете по няколко лъжици тесто за малки палачинки.
- Гответе по 2-3 минути на страна до златисто.
- Поднесете със солен или сладък топинг по ваш вкус.