Необходими продукти:
- 3 яйца
- 50 г бейби спанак
- 40 г настърган кашкавал
- 1 с.л. прясно мляко или вода (по желание, за по-пухкав омлет)
- 1 ч.л. зехтин или краве масло
- щипка сол
- щипка черен пипер
- щипка чесън на прах или щипка индийско орехче (по избор)
Начин на приготвяне:
- В малка купа разбийте яйцата с млякото (или водата), солта, черния пипер и подправките. Разбъркайте енергично с вилица или тел, докато сместа стане еднородна и леко пухкава.
- Загрейте тиган с незалепващо покритие на средна температура и добавете зехтина или маслото. Сложете бейби спанака и го задушете за 1-2 минути, докато омекне, но не прегаря. Разпределете го равномерно по дъното на тигана.
- Изсипете яйчената смес върху спанака. Намалете котлона до умерен. С помощта на шпатула леко повдигайте краищата на омлета, за да позволите на неслепналата яйчена смес да се стече отдолу и да се сготви равномерно.
- Когато омлетът започне да стяга, но центърът все още е леко недосготвен, поръсете равномерно с настъргания кашкавал. Покрийте тигана с капак за 1-2 минути, докато кашкавалът се разтопи напълно и омлетът се запече отдолу.
- Сгънете омлета на две и го прехвърлете внимателно в чиния. Поднесете топъл, гарниран с няколко листа пресен спанак, резени домати или авокадо за допълнителна свежест и хранителна стойност.