Гергьовден е един от най-големите български празници. Той е определен като Деня на храбростта и Българската армия, а според народните вярвания на този ден се слага началото на новата стопанска година. Поради тази причина 6 май е свързан с много и най-различни обреди. Във всички краища на България те се отличават според особеностите на дадения регион, но нещото, което ги обединява е почитането на Св. Великомъченик Георги Победоносец.
У нас Гергьовден е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. Общото в обичаите е поднасянето на жертвеното агне в чест на светеца. Денят символично е определян като начало на стопанската година, тъй като Св. Георги е смятан за покровител на овчарите. На този ден също така празнуват фермерите и земеделците.
Освен агнешкото месо, което е основният елемент на празничната трапеза, на нея трябва да има дроб сърма, варено жито, обреден хляб, млечни продукти, пресен лук и чесън, вино и баница. Да не изпускаме също така салатата от свежи зеленини, присъстващи в градината в изобилие в този период от годината.
Ето и няколко предложения за празничната трапеза, ако все още не сте се подготвили напълно.
Салатките
Месцето
Към месцето
И кекс за подслаждане