Когато топлите дни настъпят, желанието ни за по-лека храна се повишава. Салатите са повече от идеален вариант в случая, тъй като в тях може да сложите всичко, каквото поискате и да ги направите по ваш вкус и според нуждите ви от хранителни вещества.
Картофената салата е истинска класика. Дори не можем да си представим някои ястия извън компанията ѝ като гарнитура. Лесна за приготвяне, вкусна и засищаща, тя е чудесен избор за какъвто и да е повод.
Тайната на добрата картофена салата всъщност не е никак сложна и не се изискват няколко висши образования, за да я узнаете. Добрият вкус се крие в соса. И макар този вариант да не е съвсем класически, сигурни сме, че вие и вашите гости ще си оближете пръстите.
За 4 порции ще са ви необходими:
- 800 г картофи
- 1 супена лъжица едрозърнеста горчица
- 2 супени лъжици винен оцет
- 4 супени лъжици зехтин
- 1 глава обикновен лук
- 1 глава шалот
- 15 кисели краставички
- сол и черен пипер
- Започнете с варенето на целите необелени картофи, като ги сложите в голяма тенджера. Следете готовността им след около 30 минути, след като сте ги сложили да се готвят.
- Отцедете сварените картофи, сложете ги в купа и ги полейте със студена вода. Нека постоят така няколко минути. Така ще ги обелите по-лесно.
- Нарежете картофите на кубчета или във форма по ваше желание. Сложете ги в купа и се заемете с приготвянето на соса.
- Обелете и нарежете обикновения лук и шалота. Нарежете краставичките на кръгчета.
- В купичка смесете зехтина, оцета горчицата, солта и черния пипер. Оставете настрана.
- Сложете краставичките и лука при картофите, след което добавете соса. Разбъркайте внимателно, за да се смесят всички съставки.
- Приберете купата в хладилника за около час.
- Преди да поднесете, може да приготвите още една порция сос и да доовкусите картофената салата преди да я поднесете.