Крехкото агнешко не е просто резултат от добре подбрано парче месо. То е комбинация от търпение и точна техника на приготвяне. За да се разпада нежно под натиска на вилицата, агнешкото има нужда от внимание и търпение заради времето, което му е необходимо.
Традиционно свързваме този вид месо с Великден и Гергьовден, когато то заема важна роля на трапезата, затова ако все още не сте се включили в кулинарния ни конкурс "Великденски Вкусотии", не е късно да го направите. Ще разкажем повече и за страхотните ни награди, които ви очакват, но нека първо видим какво трябва да направите, за да се сдобиете с топящо се в устата агнешко.
Всичко започва с избора на подходящото месо. Спрете се на плешката и бутът, особено ако са от младо животно. Добре е да се избягват прекалено сухи или пълни с мазнина парчета. Идеалният баланс се крие в тънкия слой мазнина, който предпазва месото от изсъхване по време на готвене. Ако успеете да се сдобиете с домашно или с такова от доверен, малък производител, това е безспорно предимство.
Добре е да знаете, че естественият вкус и текстурата на този вид месо се усещат най-много при бавно приготвяне, затова се заредете с търпение.
Мариноването е ключова стъпка в подготовката. То не само прави агнешкото по-сочно, но и придава дълбочина на вкуса. Обикновено се използват киселинни съставки - лимон, вино, кисело мляко или оцет, в съчетание с ароматни подправки като розмарин, чесън, мащерка и черен пипер. Важно е маринатата да обгърне добре всяко късче и да остане върху месото поне няколко часа, а най-добре една нощ. Този процес помага на влакната да се отпуснат и да поемат влагата и ароматите.
Както вече споменахме, готвенето на агнешко изисква търпение. Най-добрите резултати се постигат при ниска температура на фурната и продължителното време на термичната обработка. Печенето в глинен съд или в плътно покрита тава във фурна на около 150-160°C за няколко часа води до впечатляваща крехкост. Капакът или фолиото задържа парата, благодарение на което месото започва бавно да се разпада. Ако се добавят малко бяло вино, бульон или вода, сочността е гарантирана. Накрая може да премахнете фолиото или капака от съда, за да се получи златиста коричка, когато агнешкото се запече.
Не бива да се подценява и моментът след готвенето, когато месото се оставя да си "почине" за около 15-20 минути преди разрязване. Тази елементарна стъпка позволява на соковете да се преразпределят, което запазва текстурата и вкуса му.
Ако и вие сте майстори на крехкото агнешко и имате намерение да покажете уменията си на Гергьовден, не забравяйте да снимате творението си, да попълните формата за участие и така бързо и лесно да влезете в надпреварата за страхотните ни награди. Подробности и за останалите категории, в който може да се включите, ще отркиете тук.
4 ваучера за кулинарен курс от Кулинарно училище Amuse Bouche
Храната е здраве! Храната сплотява! Вдъхновени от тези идеи, екипът на Amuse Bouche има за цел да превърне готвенето в удоволствие, независимо от повода. В уютна обстановка и в добра компания всеки ще се почувства у дома си и ще забрави поне за малко ежедневните си проблеми. Без значение какъв опит имате в кухнята, подчертават от кулинарното училище, всеки е добре дошъл да изживее магията на кулинарното изкуство.
*Ваучерът е с валидност 3 месеца от получаването на наградата.
*Победителят има право да избере курс, който съответства на стойността на ваучера.
4 кошници с вкусотии, любезно предоставена от METRO Chef
За любителите на изтънчените вкусове Метро създава свои продукти с марката METRO Chef, които въплъщават в себе си тяхната страст към вашия успех чрез качество и вкус, присъщ и за най-взискателния гастроном. Те са от избрани качествени съставки, които да посрещат нуждите на професионалната кухня. Създадени в партньорства с шеф-готвачи и любители на вкусната храна, както на международно, така и на локално ниво.
4 подаръчни кутии за цялото семейство от Ведра-Теразал
Наближаващите празнични дни са чудесен повод за радост, усмивки и топли моменти с любимите хора. Но покрай щастливите емоции и изкушаващите ястия на трапезата често се появяват и множество стомашни проблеми. Затова на помощ идва Теразал Гастро Форте, който е подходящо съпътстващо средство в комплексната терапия на хора с парене в стомаха и дразнимо черво. Той допринася за нормалната функция на стомашната и чревната лигавица и подпомага отпускането на гладката мускулатура.
Ще откриете още грижа за цялото семейство с натуралните продукти на Теразал в нашия подаръчен комплект, които ще помогнат на вас и вашите деца да сте по-здрави за повече приключения на открито заедно.
Очакваме с нетърпение да видим разкошните ви предложения за "Великденски вкусотии"!