Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пълнени цели тиквички с ароматен ориз и кайма

Възползвайте се от пресните сезонни зеленчуци

20’ Подготовка
60’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти (за 4 порции):

  • 4 по-дълги тиквички (прави и еднакви по размер)
  • 300 г кайма (смес или телешка)
  • 100 г ориз
  • 1 малка глава лук
  • 1 морков
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с. л. олио или зехтин
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. сух джоджен или чубрица
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Прясна мента или магданоз (по желание)
  • 300 мл бульон или топла вода
  • 1 с. л. доматено пюре (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Измийте тиквичките и с помощта на малка лъжичка или нож внимателно издълбайте вътрешността им, така че да станат кухи. Запазете част от вътрешността, за да я добавите към плънката.
  2. В подходящ тиган загрейте олиото и задушете ситно нарязания лук и настъргания морков до омекване. Прибавете каймата и бъркайте, докато се раздроби добре и промени цвета си. След това добавете измития ориз и нарязаната вътрешност на тиквичките. Овкусете с червен пипер, сол, черен пипер и джоджен. Залейте с около 100 мл вода, похлупете и оставете на слаб огън за 5-6 минути, докато оризът поеме течността. Накрая може да добавите пресен магданоз или мента.
  3. Напълнете тиквичките с приготвената плънка, без да ги пълните прекалено, тъй като оризът ще увеличи обема си по време на готвене. Подредете ги в тава с висок борд или в по-дълбока тенджера.
  4. Разтворете доматеното пюре в бульона, или използвайте само вода, ако предпочитате по-лек вкус, и залейте тиквичките до половината им височина. Покрийте съда с фолио или капак и поставете в предварително загрята фурна на 180°C. Печете около 40 минути, след което отстранете фолиото и допечете за още 15 минути до леко зачервяване.

Поднесете ястието топло, с лъжица кисело мляко или свежа салата. Може да поръсите с допълнително магданоз.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер червен пипер олио лук моркови кайма джоджен тиквички прясна мента доматено пюре

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче