Необходими продукти (за 4 порции):
- 4 по-дълги тиквички (прави и еднакви по размер)
- 300 г кайма (смес или телешка)
- 100 г ориз
- 1 малка глава лук
- 1 морков
- 1 скилидка чесън
- 2 с. л. олио или зехтин
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. сух джоджен или чубрица
- Сол и черен пипер на вкус
- Прясна мента или магданоз (по желание)
- 300 мл бульон или топла вода
- 1 с. л. доматено пюре (по желание)
Начин на приготвяне:
- Измийте тиквичките и с помощта на малка лъжичка или нож внимателно издълбайте вътрешността им, така че да станат кухи. Запазете част от вътрешността, за да я добавите към плънката.
- В подходящ тиган загрейте олиото и задушете ситно нарязания лук и настъргания морков до омекване. Прибавете каймата и бъркайте, докато се раздроби добре и промени цвета си. След това добавете измития ориз и нарязаната вътрешност на тиквичките. Овкусете с червен пипер, сол, черен пипер и джоджен. Залейте с около 100 мл вода, похлупете и оставете на слаб огън за 5-6 минути, докато оризът поеме течността. Накрая може да добавите пресен магданоз или мента.
- Напълнете тиквичките с приготвената плънка, без да ги пълните прекалено, тъй като оризът ще увеличи обема си по време на готвене. Подредете ги в тава с висок борд или в по-дълбока тенджера.
- Разтворете доматеното пюре в бульона, или използвайте само вода, ако предпочитате по-лек вкус, и залейте тиквичките до половината им височина. Покрийте съда с фолио или капак и поставете в предварително загрята фурна на 180°C. Печете около 40 минути, след което отстранете фолиото и допечете за още 15 минути до леко зачервяване.
Поднесете ястието топло, с лъжица кисело мляко или свежа салата. Може да поръсите с допълнително магданоз.