Необходими продукти:
- 5-6 средни картофа, сварени и обелени
- 2 сварени яйца
- 3 скилидки чесън, пресовани
- 4-5 с.л. майонеза
- 2 с.л. цедено кисело мляко
- 1/2 връзка копър, наситнен
- Зехтин
- Сол и черен пипер
- Смес от подправки - мащерка, босилек, джоджен, червен пипер, куркума, риган
- Сокът от 1/2 лимон
- 1 глава червен лук, на полумесеци
- Ябълков оцет
- 3-4 кисели краставички, на дребни кубчета
- 2 стръка пресен лук, наситнени
- 1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
- Картофите се обелват и се слагат в тенджера с вряща и подсолена вода. Сваряват се и се нарязват на едри кубчета. Оставят се да поизстинат.
- В купа се смесват майонезата, чесънът, цеденото кисело мляко, 2-3 с.л. зехтин, сместа от подправки, медът, малко сол и черен пипер, лимоновият сок и всичко се разбърква.
- В малка купа се смесват 250 мл вода с 1 с.л. ябълков оцет и в тази смес се накисва червеният лук, за да му се отнеме от лютивостта. След 10 мин. той се отцежда и се изстисква с ръка, за да се отдели излишната вода.
- Изсипват се картофите и слатата се разбърква много внимателно.
- Добавят се настиненият пресен лук, червеният лук и киселите краставички.
- Сварените яйца се обелват и се нарязват на едро, изсипват се в купата.
- Салатата се овкусява с настиненият пресен копър, още малко зехтин, черен пипер и сол на вкус. Слага се в хладилник за поне 30 мин.