Необходими продукти:
- 1 голяма шепа бейби спанак
- 1 шепа рукола
- 1 шепа нарязана маруля (айсберг или маслена)
- 5-6 репички, нарязани на тънки шайби
- 1 малка краставица, нарязана на полумесеци
- 2 стръка пресен лук, нарязани на ситно
За дресинга:
- 3 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 с.л. ябълков оцет или лимонов сок
- 1 ч.л. дижонска горчица
- 1 ч.л. мед
- 1 малка скилидка чесън, пресована
- щипка люспи лют пипер или лют червен пипер
- сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте добре всички зелении и ги подсушете. Ако ползвате маруля, нарежете я на едро. Репичките и краставицата нарежете на тънки филийки или полумесеци, за да се разпределят равномерно в салатата. Пресният лук нарежете на ситно.
- В голяма купа смесете всички зелении, добавете репичките, краставицата и лука. Разбъркайте внимателно, за да не намачкате листата.
- В малка купичка разбийте с вилица или тел зехтина, оцета (или лимоновия сок), горчицата, меда и чесъна. Подправете със сол, черен пипер и люспи от лют пипер. Дресингът трябва да е балансиран - леко сладък, кисел и пикантен.
- Полейте салатата с дресинга непосредствено преди сервиране и разбъркайте леко. Може да гарнирате с няколко капки допълнително зехтин или поръсите с ядки или натрошено сирене, ако желаете по-богат вкус.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО