Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

На пара: Колко време им трябва на различните видове зеленчуци

Вижте тези съвети, за да постигате отличен резултат всеки път

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Готвенето на пара е един от най-здравословните методи за приготвяне на зеленчуци, тъй като запазва техните хранителни вещества и естествените им вкусове. Ето колко време е необходимо за някои от най-популярните любими зеленчуци:

Моркови

Те обикновено изискват около 5-7 минути на пара, за да омекнат и да станат крехки. Могат да бъдат сервирани самостоятелно или добавени към салати, ризото и различни видове супи.

Броколи

Броколите се нуждаят от около 4-6 минути на пара, за да достигнат идеалната си хрупкавост. Те са чудесни в салати, паста или като гарнитура към основни ястия.

Праз

Празът може да бъде готов за около 3-5 минути на пара. Той е отличен за добавяне към омлети, супи или като част от зеленчукови смеси.

Домати

Доматите обикновено не се готвят на пара, тъй като те вече са меки и сочни. Ако все пак решите да ги използвате, просто ги обелете след кратко потапяне във вряща вода.

Аспержи

Аспержите се нуждаят от около 2-4 минути на пара, за да станат крехки и ароматни. Те са перфектни за сервиране със зехтин и лимонов сок или като част от ризото. Отлична гарнитура са и за телешки стекове.

Картофи

Те изискват малко повече време - около 10-15 минути на пара, в зависимост от размера им. Картофите могат да бъдат използвани за пюре, салати или като гарнитура.

Тиквички

Тиквичките се нуждаят от около 3-5 минути на пара, за да станат готови. Отлични са за гриловане, печене или добавяне към паста.

Спанак

Спанакът се готви много бързо - около 2-3 минути на пара са му напълно достатъчни. Идеален е за добавяне към смутита, омлети или като основа за салати.

Зеле

Трябват му около 5-7 минути на пара, за да стане крехко. Може да бъде използвано в салати, супи или като гарнитура.

Царевица

Царевицата се нуждае от около 5-7 минути на пара, за да стане готова. Тя е чудесна за сервиране с масло и сол или добавена към салати.

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Дайте оценка:

Тагове: домати зеле моркови праз картофи тиквички спанак броколи аспержи царевица

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче