Необходими продукти:
- 400 г дребни пресни картофи
- 200 г аспержи
- 100 г грах (може и замразен)
- 6-8 репички, нарязани на тънки резени
- 150 г пушен бекон, нарязан на парченца
- 4 яйца
- 1 шепа пресен магданоз
- Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
- Зехтин за готвене
За дресинга:
- 3 супени лъжици зехтин екстра върджин
- 1 супена лъжица дижонска горчица
- 1 супена лъжица бял винен оцет
- 1 чаена лъжичка мед
- 1 малка скилидка чесън, стрит на паста
- Настъргана кора на ½ лимон
- Прясно смлян черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте добре пресните картофи и ги сварете в подсолена вода за около 10-12 минути - трябва да останат цели, а не разварени. Отцедете и оставете настрани.
- Бланширайте аспержите за 2 минути във вряща вода, след което веднага ги охладете в ледена вода, за да запазят свежия си цвят.
- Ако използвате замразен грах, бланширайте го за 1-2 минути. Отцедете.
- В сух тиган запечете бекона на средна температура, докато стане хрупкав. Прехвърлете го върху кухненска хартия, за да се отцеди от мазнината.
- В тенджерка кипнете вода и внимателно пуснете яйцата. Варете точно 6 минути за рохки жълтъци. След това ги прехвърлете в студена вода, обелете ги внимателно.
- В малка купа смесете зехтина, горчицата, винения оцет, меда, стрития чесън и настърганата лимонова кора. Разбийте с телена бъркалка, докато получите хомогенен сос. Овкусете със сол и черен пипер.
- В голяма купа смесете картофите (можете да ги нарежете на две, ако са по-едри), аспержите, граха и репичките. Добавете хрупкавия бекон. Полейте с дресинга и разбъркайте внимателно.
- Разпределете салатата в чинии. Отгоре поставете по едно разрязано на половина рохко яйце и поръсете с накълцан пресен магданоз.