Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Топла салата с пресни картофки, аспержи, репички и хрупкав бекон

Засищаща и подходяща за гарнитура към риба

10’ Подготовка
25’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 400 г дребни пресни картофи
  • 200 г аспержи
  • 100 г грах (може и замразен)
  • 6-8 репички, нарязани на тънки резени
  • 150 г пушен бекон, нарязан на парченца
  • 4 яйца
  • 1 шепа пресен магданоз
  • Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
  • Зехтин за готвене

За дресинга:

  • 3 супени лъжици зехтин екстра върджин
  • 1 супена лъжица дижонска горчица
  • 1 супена лъжица бял винен оцет
  • 1 чаена лъжичка мед
  • 1 малка скилидка чесън, стрит на паста
  • Настъргана кора на ½ лимон
  • Прясно смлян черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Измийте добре пресните картофи и ги сварете в подсолена вода за около 10-12 минути - трябва да останат цели, а не разварени. Отцедете и оставете настрани.
  2. Бланширайте аспержите за 2 минути във вряща вода, след което веднага ги охладете в ледена вода, за да запазят свежия си цвят.
  3. Ако използвате замразен грах, бланширайте го за 1-2 минути. Отцедете.
  4. В сух тиган запечете бекона на средна температура, докато стане хрупкав. Прехвърлете го върху кухненска хартия, за да се отцеди от мазнината.
  5. В тенджерка кипнете вода и внимателно пуснете яйцата. Варете точно 6 минути за рохки жълтъци. След това ги прехвърлете в студена вода, обелете ги внимателно.
  6. В малка купа смесете зехтина, горчицата, винения оцет, меда, стрития чесън и настърганата лимонова кора. Разбийте с телена бъркалка, докато получите хомогенен сос. Овкусете със сол и черен пипер.
  7. В голяма купа смесете картофите (можете да ги нарежете на две, ако са по-едри), аспержите, граха и репичките. Добавете хрупкавия бекон. Полейте с дресинга и разбъркайте внимателно.
  8. Разпределете салатата в чинии. Отгоре поставете по едно разрязано на половина рохко яйце и поръсете с накълцан пресен магданоз.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин магданоз бекон картофи яйца репички аспержи грах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче