Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вкусни и здравословни ястия с червена леща

Тя предлага необятни възможности за разнообразяване на менюто

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Червената леща е не само вкусна, но и изключително полезна. Тя е богата на протеини, фибри и желязо, което я прави идеален избор за множество и най-разнообразни ястия. Ето няколко идеи за това как можете да я използвате по-често в кухнята.

Супа от червена леща

Тази супа е класика в много кухни по света. Червената леща се вари до омекване заедно с моркови, целина и лук. Подправя се със зехтин, куркума, кимион и кориандър. За завършек може да добавите лимонов сок и пресен магданоз. Резултатът е ароматна и питателна супа, която е перфектна за по-студени дни.

Салата с киноа

Комбинацията от червена леща и киноа създава едно балансирано и богато на хранителни вещества предястие. Лещата се смесва с варената киноа, нарязани зеленчуци като чушки, краставици и чери домати. Всичко това се подправя с лимонов дресинг и свежи билки като мента или копър. Чудесен избор за лек обяд или вечеря.

Кюфтета от червена леща

Те са отлична алтернатива на традиционните месни кюфтета. Червената леща се смесва с настъргани моркови, лук, чесън и сместа се овкусява с подправки като кимион и кориандър. Оформя се на кюфтета, които се пекат във фурната до златисто. Сервират се със сос от кисело мляко и чесън или с таханов дип.

Пълнени чушки с червена леща

Чушките се разполовяват и почистват от семките. Вътрешността им се пълни със смес от сварена червена леща, ориз, лук, моркови, доматено пюре и подправки. Пълнените зеленчуци се нареждат в тава и се изпичат до готовност. Отлична гозба за обяд или вечеря.

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Сос за паста

За любителите на пастата, червената леща може да бъде използвана като основа за направата на соса. Тя първо се пасира с малко вода или зеленчуков бульон до получаване на гладка консистенция. Сосът се подправя с чесън, зехтин и пармезан .

Хумус 

Лещата се вари и пасира заедно със сварен нахут, тахан, лимонов сок, чесън и зехтин. Полученият хумус е богат на вкус и има много приятна текстура, която го прави идеален за мазане на филийки или сервиране като разядка за пресни зеленчуци.

Дайте оценка:

Тагове: леща червена леща

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче