Необходими продукти:
- 500 г филе от риба тон
- 80 мл бяло вино
- 2 глави кромид лук
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 скилидки чесън
- 500 г картофи
- 1 с.л. брашно
- Зехтин
- 3 с.л. доматено пюре
- 1 л рибен бульон
- 3 люти чушки
- 1 зелена чушка
- 1 с.л. червен пипер
- Магданоз, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Лютите чушки се нарязват на тънки лентички и се почистват от семките, след което се наситняват. Лукът се нарязва на ситно, а зелената пиперка се реже на по-едро.
- Филетата от риба тон се режат на едри кубчета и се овкусяват с черен пипер.
- Загрява се малко зехтин в дълбока тенджера и в нея се запържва лукът, докато стане прозрачен.
- Добавят се лютите чушки, чушката и наситненият чесън. Всичко се посолява и се запържва на умерен огън за 5 мин.
- Изсипва се брашното и сместа се разбърква добре. Изсипва се доматеното пюре с 1 ч.л. захар, за да се балансира киселинноста на доматите.
- Продуктите се разбъркват и се налива бялото вино и се изчаква то да закъкри и да се поизпари.
- Картофите се нарязват на едро и се слагат в тенджерата.
- Сипва се червеният пипер, всичко се разбърква и се налива рибният бульон. Яхнията се посолява на вкус.
- Най-накрая се слагат кубчетата от риба тон и гозбата се оставя да къкри до готовност на картофите.
- Ястието се поднася, поръсено с едро нарязан пресен магданоз.