Необходими продукти:
За целувчения блат:
- 4 белтъка (на стайна температура)
- 200 г фина кристална захар
- 1 ч.л. царевично нишесте
- 1 ч.л. бял винен оцет
- щипка сол
- 1 ч. л. ванилов екстракт
За лимоновия кърд:
- 3 яйца
- 150 г захар
- 100 мл прясно изцеден лимонов сок (около 2-3 лимона)
- кората на 1 био лимон
- 60 г краве масло
За гарниране:
- 200 мл сладкарска сметана (охладена)
- 1-2 с.л. пудра захар (по избор)
- пресни листа мента (по желание)
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 120°C. Разбий белтъците с щипка сол на пяна, после започнете да добавяте захарта лъжица по лъжица, докато се получите гъст, лъскав сняг. Накрая добавете нишестето, оцета и ванилията, и разбъркайте внимателно с шпатула.
- Върху хартия за печене очертайвайте кръг с диаметър около 20 см, така че да стане във формата на гнездо - малко по-високи ръбове, по-нисък център. Разстелете в него сместа и печете 1 час и 15 минути, след което изключете фурната и оставете блата вътре с открехната вратичка, докато изстине напълно.
- В малка тенджерка на слаб огън разбийте яйцата със захарта, лимоновия сок и кората. Гответе, като бъркате непрекъснато с телена бъркалка, докато сместа се сгъсти (около 10 мин). Свалете от огъня, добавете нарязаното на кубчета масло и разбъркайте до пълното му разтопяване. Прецедете и охладете.
- Разбийте добре охладената сладкарска сметана до меки връхчета. По желание добавете малко пудра захар.
- Поставете изстиналия блат върху поднос. В центъра му разпределете сметаната, върху нея - охладения лимонов кърд. Украсете с листа мента и по желание добавете тънки резени лимон.