Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Десерт "Павлова" с лек лимонов крем

Ако имате малко повече опит в кухнята

20’ Подготовка
90’ Време за готвене
0 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

За целувчения блат:

  • 4 белтъка (на стайна температура)
  • 200 г фина кристална захар
  • 1 ч.л. царевично нишесте
  • 1 ч.л. бял винен оцет
  • щипка сол
  • 1 ч. л. ванилов екстракт

За лимоновия кърд:

  • 3 яйца
  • 150 г захар
  • 100 мл прясно изцеден лимонов сок (около 2-3 лимона)
  • кората на 1 био лимон
  • 60 г краве масло

За гарниране:

  • 200 мл сладкарска сметана (охладена)
  • 1-2 с.л. пудра захар (по избор)
  • пресни листа мента (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 120°C. Разбий белтъците с щипка сол на пяна, после започнете да добавяте захарта лъжица по лъжица, докато се получите гъст, лъскав сняг. Накрая добавете нишестето, оцета и ванилията, и разбъркайте внимателно с шпатула.
  2. Върху хартия за печене очертайвайте кръг с диаметър около 20 см, така че да стане във формата на гнездо - малко по-високи ръбове, по-нисък център. Разстелете в него сместа и печете 1 час и 15 минути, след което изключете фурната и оставете блата вътре с открехната вратичка, докато изстине напълно.
  3. В малка тенджерка на слаб огън разбийте яйцата със захарта, лимоновия сок и кората. Гответе, като бъркате непрекъснато с телена бъркалка, докато сместа се сгъсти (около 10 мин). Свалете от огъня, добавете нарязаното на кубчета масло и разбъркайте до пълното му разтопяване. Прецедете и охладете.
  4. Разбийте добре охладената сладкарска сметана до меки връхчета. По желание добавете малко пудра захар.
  5. Поставете изстиналия блат върху поднос. В центъра му разпределете сметаната, върху нея - охладения лимонов кърд. Украсете с листа мента и по желание добавете тънки резени лимон.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло винен оцет лимон яйца бяла захар пудра захар ванилия сладкарска сметана прясна мента царевично нишесте

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче