Домашно приготвеното тесто казарече придава на всяка хапка от пицата уникален вкус. То е хрупкаво отвън, плътно отвътре и се приготвя със смес от брашна. Вижте как.
Необходими продукти:
- 500 г брашно смес - пълнозърнесто, бяло и пшеничен грис
- 320 мл топла вода
- 1 пакетче суха мая (7 г) или 20 г прясна мая
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 2 с.л. зехтин
Нека видим и кои са стъпките за приготвяне.
Активиране на маята:
- Ако използвате прясна мая, разтворете я в малко топла вода заедно със захарта и оставете сместа да престои около 10 мин., докато стане на мехурчета.
- Ако използвате суха мая, просто я добавете директно към брашното.
Смесване на съставките:
- В голяма купа смесете сместа от брашна и солта. Направете кладенче в средата и добавете активираната мая (ако използвате прясна мая), захарта и зехтина.
- Постепенно добавяйте топлата вода, като бъркате с дървена лъжица или ръце, докато се образува меко и гладко тесто.
Месене на тестото:
- Прехвърлете го върху набрашнена повърхност и месете около 10-15 минути, докато стане гладко и еластично. То трябва да бъде меко, но не лепкаво.
Втасване:
- Поставете тестото в намазнена купа, покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса на топло място за минимум 48 часа.
Оформяне на пицата:
- След като тестото е втасало, го разделете на две части. Разточете всяка част в кръгла форма.
Печене:
- Загрейте фурната на 220°.
- Прехвърлете оформеното тесто върху плоска тава, която можете малко да набрашните или да покриете с хартия за печене. Намажете с домати и подредете отгоре желаните продукти. Печете пицата за около 8-10 минути, докато кората стане златиста и хрупкава.
Още съвети:
- Използвайте качествени съставки, за да имате най-добрите резултати.
- Не прекалявайте с месенето на тестото, за да избегнете получаването на твърда кора.
- Оставете го да втаса достатъчно дълго време, за да се освободят вкусовете му.