В света на пицата въпросът дали сиренето - било то моцарела, кашкавал или друго - трябва да бъде поставено над или под останалите съставки, предизвиква горещи дискусии. Различните начини на подреждане на продуките върху тестото променя не само вкуса, но и текстурата, външния вид и самото усещане за пицата, когато я хапвате.
Нека разгледаме каква е разликата между двете опции и защо любителите по света имат своите предпочитания.
Когато моцарелата/кашкавалът е под останалите съставки
Поставянето на сиренето под другите съставки не е най-популярният подход, но има своите предимства, особено ако искате по-сочна пица с изразителен вкус. Този метод се използва главно в региона на Неапол, както и при класически италиански пици като Маринара и Маргарита. Добре е да се знае, че когато сиренето е отдолу:
- Действа като лепило: Топеното сирене помага съставките да се задържат върху тестото, което прави пицата по-компактна и лесна за сервиране.
- Тестото има по-добра "защита": Сиренето играе ролята на бариера между тестото и соса, което предпазва основата от размекване.
- Разтапя се по-добре: Когато сиренето е под другите съставки, то се топи равномерно и създава кадифена текстура. Този ефект е особено изразен при моцарелата.
Когато моцарелата/кашкавалът е над останалите съставки
Поставянето на моцарелата/кашкавала отгоре е най-популярният и разпознаваем начин за приготвяне на пица в много страни, особено в Америка. Това е методът, използван при класическите пици като Пеперони, Капричоза и Калцоне. Добре е да знаете, че когато сиренето е отгоре:
- Пицата получава приятен и златист загар: Дори не е необходимо да се обосноваваме, тъй като в България този метод е най-разпространен. Кой не обича запечения, разтеглящ се кашкавал с всяка следваща хапка?
- Добавят се карамелени нотки към вкуса: Когато сиренето се пече директно, без върху него да има продукти, които да му пречат, то се карамелизира, а така обогатява аромата и прави пицата по-хрупкава и наситена на вкус.
Кога е подходящо да сложим сиренето отгоре и кога отдолу
Някои експерти и ентусиасти на пицата препоръчват комбинация от двата метода, като слагат малко сирене под съставките и остатъка най-отгоре. Този метод е особено подходящ, ако използвате много различни съставки, които имат нужда от добра основа, но искате и сиренето да образува красива коричка от разтопен кашкавал.
Пиците с повече продукти и по-дебело тесто, като сицилианската, често използват този двоен подход, защото прави основата от тесто по стабилна, а вкуса - по-богат.
Видът на сиренето също има значение
Различните видове влияят върху решението дали да ги поставите отгоре или отдолу на останалите продукти. Моцарелата е по-нежна и с по-високо водно съдържание, затова обикновено се поставя най-отгоре . От друга страна, кашкавалът се топи лесно и може да издържи по-дълга топлинна обработка, затова е подходящ и за поставяне под съставките, особено когато искате вкусът му да е по-изразен.
В крайна сметка, мястото на сиренето върху пицата е въпрос на личен вкус и предпочитания. Експериментирайте като опитате различни начини за подреждане на съставките. Ако искате по-ненатрапчив и вкус, наблягащ на сочността на продуктите, поставете сиренето под останалите съставки. Ако искате да постигнете повече хрупкавост и аромат с карамелиени нотки, сложете го най-отгоре. А ако ви е любопитно, изпробвайте комбинацията от двата метода.
Оставяме избора на вас.