Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пет вкусни начина да приготвим боб мунг у дома

Бързо и с познати съставки


Бобът мунг постепенно се превърна в любим продукт за всички, които търсят здравословни и леки алтернативи на традиционния боб. Малките зелени зрънца са богати на белтъчини, витамини от група B и минерали, което ги прави чудесен избор за балансирано хранене. Те са лесни за приготвяне, усвояват се добре от организма и придават фин, ненатрапчив вкус на различни ястия.

Макар често да се свързва с азиатската кухня, бобът мунг е достатъчно универсален, за да се впише и в познати домашни рецепти. С него могат да се направят засищащи супи, свежи салати или дори питателни гарнитури, които допълват основното ястие. Най-хубавото е, че за приготвянето му не са нужни сложни техники или екзотични подправки - само малко въображение и правилно съчетаване на съставките.

Снимка: iStock by Getty images

Лека супа с боб мунг и зеленчуци

Вареният боб мунг се комбинира чудесно с моркови, лук и картофи. Достатъчно е да ги задушите леко и след това да ги оставите да поврат заедно, докато зрънцата омекнат. Получава се топла, хранителна супа, подходяща за обяд през студените дни.

Салата с боб мунг, домати и свежи подправки

Свареният и охладен мунг може да се смеси със сочни домати, магданоз и малко лимонов сок. Добавете зехтин и щипка сол и ще получите лека, но засищаща салата, която е отличен избор за лятото.

Снимка: iStock by Getty images

Яхния с боб мунг и ориз

Ако търсите по-засищаща комбинация, опитайте да сварите мунг заедно с ориз. Добавете чесън, лук и щипка червен пипер - ще получите вкусна и питателна яхния, която спокойно може да бъде основно ястие.

Пюре от боб мунг с чесън и лимон

След като се свари, бобът може да се пасира с малко чесън, лимонов сок и зехтин. Получава се гладко пюре, което може да заменя традиционния хумус и да се поднесе с хляб или като гарнитура към печено месо и зеленчуци.

Печен мунг с подправки

Подправете сварените зрънца с малко кимион и черен пипер, след което ги запечете във фурна, докато станат леко хрупкави. Това е чудесен вариант за бърза гарнитура към риба и месо.

Дайте оценка:

Тагове: моркови печене варене тиган тенджера тава картофи боб ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче