Сладко-киселият сос е основен в китайската кухня и е известен със своя балансиран вкус от сладост, киселинност и пикантност. Често се използва като дресинг или марината за различни ястия, включително меса, морски дарове и зеленчуци. В тази статия ще ви преведем през процеса на приготвянето му в домашни условия и ще споделим с вас една вкусна рецепта за зеленчуци в сладко-кисел сос с три вида месо.
За сосчето:
- 1 ч.ч. ябълков оцет
- 3/4 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. вода
- 1/4 ч.ч. кетчуп
- 2 с.л. царевично нишесте
- 2 с.л. соев сос
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 ч.л. джинджифил, настърган (по желание)
Начин на приготвяне:
- В малка тенджера смесете ябълковия оцет, захарта и водата. Разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно.
- Добавете кетчупа, царевичното нишесте, соевия сос, чесъна и джинджифила.
- Поставете тенджерата на среден огън и оставете сместа да заври. Разбърквайте често, за да не загори соса.
- След като всичко започне да ври, намалете котлона до най-слабата степен и го оставете да къкри за около 5 мин. Сосът трябва леко да се сгъсти.
- Свалете съда от котлона.
- Оставете сладко-киселият сос да се охлади напълно. Той може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилник до една седмица.
А ето и как да си направите зеленчуци с три вида месо и сладко-кисел сос по китайски.
Необходими продукти:
- 450 г замразени смесени зеленчуци (или пресни алтернативи като чушки, броколи, моркови и зелен фасул)
- 225 г пилешки гърди, нарязани на хапки
- 225 г свинско филе, нарязано на кубчета
- 225 г скариди, обелени и с отстранена опашка
- 1 ч.ч. китайски сладко-кисел сос
- 2с.л. олио
- 1 скилидка чесън, наситнена
- 1 ч.л. настърган обелен джинджифил
- Сол и черен пипер, на вкус
- Ситно нарязани зелен лук и кориандър, за украса
Начин на приговяне:
- Загрейте олиото в голям тиган или уок на умерено висока температура. Добавете чесъна и смления джинджифил и ги запържете за 30 сек.
- Добавете пилешките гърди за около 3-4 мин. Прехвърлете ги в една чиния и ги оставете настрана.
- В същата мазнина запържете свинското филе за 3 мин. Прехвърлете го при пилето.
- Накрая сотирайте скаридите за 1-2 мин., или докато променят цвета си. Не прекалявайте, тъй като могат да станат жилави.
- Върнете пилешкото и свинското обратно в тигана заедно със замразените зеленчуци. Изсипете китайския сладко-кисел сос и разбъркайте добре.
- Гответе ястието още 5-7 минути. Целта е зеленчуците и месото да омекнат. Овкусете със сол и черен пипер.
- Прехвърлете всичко в чиния за сервиране и гарнирайте със ситно нарязания зелен лук и кориандър. Сервирайте гозбата гореща.
Да ви е сладко!