Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как се прави китайски сладко-кисел сос

И една идея какво да си сготвите с него

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
20’ Време за готвене
5 Порции
2 Трудност

Сладко-киселият сос е основен в китайската кухня и е известен със своя балансиран вкус от сладост, киселинност и пикантност. Често се използва като дресинг или марината за различни ястия, включително меса, морски дарове и зеленчуци. В тази статия ще ви преведем през процеса на приготвянето му в домашни условия и ще споделим с вас една вкусна рецепта за зеленчуци в сладко-кисел сос с три вида месо.

За сосчето:

  • 1 ч.ч. ябълков оцет
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. вода
  • 1/4 ч.ч. кетчуп
  • 2 с.л. царевично нишесте
  • 2 с.л. соев сос
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • 1 ч.л. джинджифил, настърган (по желание)

Снимка: iStock by Getty Images

Начин на приготвяне:

  1. В малка тенджера смесете ябълковия оцет, захарта и водата. Разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно.
  2. Добавете кетчупа, царевичното нишесте, соевия сос, чесъна и джинджифила.
  3. Поставете тенджерата на среден огън и оставете сместа да заври. Разбърквайте често, за да не загори соса.
  4. След като всичко започне да ври, намалете котлона до най-слабата степен и го оставете да къкри за около 5 мин. Сосът трябва леко да се сгъсти.
  5. Свалете съда от котлона.
  6. Оставете сладко-киселият сос да се охлади напълно. Той може да се съхранява в херметически затворен съд в хладилник до една седмица.

Снимка: iStock by Getty Images

А ето и как да си направите зеленчуци с три вида месо и сладко-кисел сос по китайски.

Необходими продукти:

  • 450 г замразени смесени зеленчуци (или пресни алтернативи като чушки, броколи, моркови и зелен фасул)
  • 225 г пилешки гърди, нарязани на хапки
  • 225 г свинско филе, нарязано на кубчета
  • 225 г скариди, обелени и с отстранена опашка
  • 1 ч.ч. китайски сладко-кисел сос
  • 2с.л. олио
  • 1 скилидка чесън, наситнена
  • 1 ч.л. настърган обелен джинджифил
  • Сол и черен пипер, на вкус
  • Ситно нарязани зелен лук и кориандър, за украса

Начин на приговяне:

  1. Загрейте олиото в голям тиган или уок на умерено висока температура. Добавете чесъна и смления джинджифил и ги запържете за 30 сек.
  2. Добавете пилешките гърди за около 3-4 мин. Прехвърлете ги в една чиния и ги оставете настрана.
  3. В същата мазнина запържете свинското филе за 3 мин. Прехвърлете го при пилето.
  4. Накрая сотирайте скаридите за 1-2 мин., или докато променят цвета си. Не прекалявайте, тъй като могат да станат жилави.
  5. Върнете пилешкото и свинското обратно в тигана заедно със замразените зеленчуци. Изсипете китайския сладко-кисел сос и разбъркайте добре.
  6. Гответе ястието още 5-7 минути. Целта е зеленчуците и месото да омекнат. Овкусете със сол и черен пипер.
  7. Прехвърлете всичко в чиния за сервиране и гарнирайте със ситно нарязания зелен лук и кориандър. Сервирайте гозбата гореща.

Да ви е сладко!

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: чесън сол черен пипер кориандър олио свинско пилешко оцет Китайско кетчуп джинджифил соев сос царевично нишесте скариди сладко-кисел сос

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче