Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За ароматен чай или сладкиш: Как да изсушим ябълки за зимата

Дори да живеете в апартамент в града, има начин да го постигнете


Сушените ябълки са едно от онези зимни изкушения, които носят аромат на уют. Те могат да се похапват като снак, да се добавят в здравословни закуски, десерти или чайове. Предимството им е, че запазват ценните вещества на плода и позволяват да се използват дълго време, без да губят своята сладост. Сушенето е традиционен метод за съхранение, който и днес може лесно да се приложи у дома, независимо дали живеем в апартамент или имаме просторна къща на село.

Подходящите ябълки за сушене са сортовете със стегната структура и балансиран вкус - нито прекалено кисели, нито твърде сладки. Добре е плодовете да са здрави, без наранявания или петна, защото така при сушенето може да се развали цялата партида. Ябълките се измиват, по желание се белят и се нарязват на равни шайби или резени с дебелина около половин сантиметър. За да не потъмнеят, може да се потопят за кратко в разтвор от вода и малко лимонов сок.

За хората, които живеят в апартамент, най-лесният и сигурен начин е сушенето във фурна. Резените ябълки се подреждат върху хартия за печене и се сушат на ниска температура - около 60-70 градуса - с леко открехната врата на фурната, за да излиза влагата. Процесът отнема няколко часа и е добре плодовете да се обръщат, за да се изсушат равномерно. Ако имате дехидратор, задачата става още по-удобна, тъй като уредът поддържа постоянна температура и позволява да се изсуши по-голямо количество наведнъж.

Снимка: iStock by Getty images

В къщата на село обаче сушенето на ябълки може да бъде още по-приятно и в автентичния си вид. Традиционният начин е нарязаните плодове да се нанизват на конец и да се оставят на проветриво и слънчево място, далеч от прах и влага. При подходящи условия този метод създава ябълки с наситен аромат и характерна леко дъвчаща текстура. Друга възможност е използването на печка на дърва или стара фурна, където топлината е мека и равномерна, а плодовете поемат и лек пушек, който ги прави още по-апетитни.

Когато ябълките вече са добре изсушени, идва моментът за съхранение. Най-добре е да се приберат в платнени торбички или стъклени буркани, които се държат на сухо и тъмно място. Така ябълките могат да се запазят с месеци, като остават ароматни и вкусни. А когато зимата настъпи, едно шепа сушени ябълки в чаша горещ чай или в домашен щрудел е достатъчна, за да ни върне към топлината и щедростта на есента.

Дайте оценка:

Тагове: ябълки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче