Ябълките са плод, който обикновено свързваме със сладки десерти като торти и кексове. Но те могат да бъдат също толкова вкусни и в солени ястия, като по този начин се добавя допълнителна свежест и леко кисела нотка.
Печено свинско с ябълки и лук
Това класическо ястие е популярно в много европейски кухни. Месото се пече заедно с нарязани ябълки и лук, което му придава лек сладък вкус и аромат. Ябълките омекват и се карамелизират по време на печенето и по този начин отлично овкусяват останалите продукти.
Салата с рукола и синьо сирене
Тя е идеална за един лек обяд, независимо от сезона. Руколата и синьото сирене внасят пикантен контраст, докато ябълките добавят сладост и хрупкавост. Често в тази рецепта се добавят кедрови ядки или орехи.
Пилешки гърди с камембер
Ето едно изискано ястие, което може да бъде приготвено бързо и лесно. Нарежете ябълката на тънки филийки и я смесете с парчета камембер. Поставете плънката между две пилешки гърди и запечете във фурната. Резултатът е един много ефектен специалитет с богат и кремообразен вкус.
Киш с ябълки и бекон
Кишът традиционно се прави с яйца и сметана. Добавянето на ябълки и бекон превръща класиката в нещо специално. Ябълките придават сладост, която се балансира от соления вкус на бекона. Това ястие е чудесно както за закуска, така и за вечеря.
Супа от тиква
Тиквената супа е любима есенна рецепта, но добавянето на ябълки ѝ придава нов и освежаващ вкус. Те подчертават естествената сладост на тиквата и добавят приятна киселинност. Супата е идеална за студените дни и може да се сервира с крутони или печени тиквени семки.
Картофена салата с ябълки и целина
Тази класическа гарнитура придобива съвсем нов смисъл с добавянето на две интересни съставки. Ябълките придават сладост и хрупкавост, докато целината добавя свежест и приятно горчив вкус. Тази салата е перфектна за барбекюта на двора и друг вид събирания с приятелите или семейството.