Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да сушим билки и зелени подправки, ако живеем в апартамент

Това е възможно с няколко трика


Сушенето на билки и зелени подправки е един от най-удобните начини да запазим аромата им за студените месеци, когато свежите варианти са по-трудни за намиране. Дори и да живеем в апартамент, без двор или просторна тераса, има няколко лесни метода, с които можем да си осигурим домашни подправки за зимата. Важно е само да подберем качествени растения, събрани в точния момент - най-добре сутрин след изсъхването на росата, когато съдържанието на етерични масла е най-високо.

Най-лесният и традиционен метод е сушенето на въздух. За целта се избират малки снопчета от билки, които се връзват леко и се окачват "с надолу главата" на сухо, проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина. В апартамент това може да стане в кухнята, в близост до прозорец, но без да има силни температурни колебания. Така растенията съхнат бавно, но запазват аромата и цвета си, а в рамките на около седмица вече са готови за употреба.

Снимка: iStock by Getty Images

Друг удобен начин е използването на фурната. Листата се разстилат на тънък слой върху тава, застлана с хартия за печене, и се сушат на минимална температура - около 40-50 градуса. Вратата на фурната е добре да остане леко открехната, за да може влагата да излиза. Този метод е по-бърз, но изисква внимание, за да не се изгуби ароматът от прекалено висока температура.

За хората, които разполагат с кухненски дехидратор, това е най-ефективният и удобен вариант. Уредът поддържа постоянна ниска температура и добра циркулация на въздуха, което гарантира равномерно сушене и отлично качество на готовите подправки. Така може да се обработват по-големи количества наведнъж, което е особено практично за любителите на домашната кухня.

След като билките изсъхнат, трябва да се съхраняват правилно. Най-добре е да се отделят листата от стъблата и да се приберат в добре затворени стъклени буркани или метални кутии, пазени далеч от влага и светлина. По този начин ароматът им може да се запази за месеци напред, а всяко ястие през зимата ще носи свежестта на лятото.

Дайте оценка:

Тагове: розмарин чубрица прясна мащерка риган

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче