Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Няколко кулинарни изкушения с див чесън

Ароматното растение е често подценявано, но е невероятен помощник за много ястия

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Дивият чесън, известен още като мечи лук или левурда, е едно от най-ароматните и полезни растения, които можем да открием в природата през пролетта. С неговите нежни листа и характерен аромат, той добавя уникална нотка към всяко ястие. Ето и няколко идеи, с които можем да го използваме в кухнята.

Песто

То е идеално за намазване върху препечен хляб, като сос за спагети или гарнитура за риба и месо. Смесете свежи листа от див чесън с кедрови ядки, пармезан, зехтин и малко лимонов сок. Пасирайте всичко до гладка консистенция.

Салата с козе сирене

Ето едно истинско удоволствие за небцето. Нарежете свежи листа от див чесън и ги смесете с рукола, спанак или други зеленолистни зеленчуци. Добавете нарязано козе сирене, орехи и сушени плодове като червени боровинки или кайсии. Овкусете със зехтин и балсамов оцет и поръсете с келтска сол и черен пипер.

Супа от див чесън

Топлата супа от див чесън е перфектна за по-хладните или дъждовни дни. В тенджера задушете лук и картофи, след което добавете нарязани листа от левурда и телешки бульон. Оставете всичко да къкри до готовност на зеленчуците, след което пасирайте. Подправете със сметана и билки по ваш вкус.

Ризото с гъби

Започнете с приготвянето на класическо ризото, като използвате ориз арборио и зеленчуков бульон. Когато оризът започне да омеква, добавете нарязани гъби и листа от див чесън. Гответе до пълна готовност и завършете с пармезан и малко краве масло.

Картофено пюре

Класическото картофено пюре може да бъде обогатено с малко левурда за допълнителна свежест. Сварете картофите, след което ги намачкайте с масло и прясно мляко. Добавете нарязани листа от див чесън и разбъркайте всичко много добре. Сервирайте като гарнитура към месо или риба. Можете да включите и малко майонеза.

Омлет с див чесън и сирене

Добавете свежест към обикновения омлет, като включите див чесън. Разбийте яйцата, добавете нарязаните листа от левурда и натрошено сирене (можете да го заместите с моцарела). Изпържете в загрят на среден огън тиган и сервирайте с препечен хляб.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин краве масло черен пипер левурда боровинки свинско телешко пилешко телешки бульон риган картофи яйца прясно мляко заквасена сметана майонеза лимонов сок песто краве сирене моцарела ориз гъби пармезан див чесън кайсии козе сирене кедрови ядки ризото кромид лук черен хляб келтска сол картофено пюре

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче