Дивият чесън, известен още като мечи лук или левурда, е едно от най-ароматните и полезни растения, които можем да открием в природата през пролетта. С неговите нежни листа и характерен аромат, той добавя уникална нотка към всяко ястие. Ето и няколко идеи, с които можем да го използваме в кухнята.
Песто
То е идеално за намазване върху препечен хляб, като сос за спагети или гарнитура за риба и месо. Смесете свежи листа от див чесън с кедрови ядки, пармезан, зехтин и малко лимонов сок. Пасирайте всичко до гладка консистенция.
Салата с козе сирене
Ето едно истинско удоволствие за небцето. Нарежете свежи листа от див чесън и ги смесете с рукола, спанак или други зеленолистни зеленчуци. Добавете нарязано козе сирене, орехи и сушени плодове като червени боровинки или кайсии. Овкусете със зехтин и балсамов оцет и поръсете с келтска сол и черен пипер.
Супа от див чесън
Топлата супа от див чесън е перфектна за по-хладните или дъждовни дни. В тенджера задушете лук и картофи, след което добавете нарязани листа от левурда и телешки бульон. Оставете всичко да къкри до готовност на зеленчуците, след което пасирайте. Подправете със сметана и билки по ваш вкус.
Ризото с гъби
Започнете с приготвянето на класическо ризото, като използвате ориз арборио и зеленчуков бульон. Когато оризът започне да омеква, добавете нарязани гъби и листа от див чесън. Гответе до пълна готовност и завършете с пармезан и малко краве масло.
Картофено пюре
Класическото картофено пюре може да бъде обогатено с малко левурда за допълнителна свежест. Сварете картофите, след което ги намачкайте с масло и прясно мляко. Добавете нарязани листа от див чесън и разбъркайте всичко много добре. Сервирайте като гарнитура към месо или риба. Можете да включите и малко майонеза.
Омлет с див чесън и сирене
Добавете свежест към обикновения омлет, като включите див чесън. Разбийте яйцата, добавете нарязаните листа от левурда и натрошено сирене (можете да го заместите с моцарела). Изпържете в загрят на среден огън тиган и сервирайте с препечен хляб.