Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пресен, стар или див чесън – кой кога и как да използваме в кухнята

Направете правилния избор


Чесънът е една от най-древните и почитани подправки в световната кухня. Още от древността той се използва не само заради своя специфичен вкус, но и заради лечебните си свойства. Съдържа мощни антиоксиданти, както и серни съединения като алицин, които подсилват имунната система, намаляват възпаленията и дори помагат за регулирането на кръвното налягане. Освен това чесънът действа като естествен антибиотик, предпазва сърдечно-съдовата система и подпомага храносмилането.

Въпреки че най-често го асоциираме с обикновените бели глави в магазините, чесънът съществува в няколко основни форми - пресен, стар и див. Всяка от тях има свой характерен вкус, текстура и начин на употреба в кухнята. Докато пресният чесън е сочен и по-деликатен, старият има по-интензивен аромат, а дивият предлага уникална свежест и леко пикантен нюанс.

Познаването на разликите между тези три вида ще ви помогне да ги използвате по най-добрия начин в кулинарията. В зависимост от рецептата и желаната интензивност на вкуса, можете да изберете най-подходящия чесън, за да обогатите ястията си.

Пресен чесън - нежност и свежест

Снимка: iStock by Getty Images

Пресният чесън се появява в ранната пролет и е всъщност млада версия на познатите ни зрели глави. Той има дълги зелени стъбла и още неразвити скилидки, а вкусът му е по-мек и по-сладък в сравнение със стария чесън. Може да се използва както суров, така и леко сотиран, като добавя свежест на салати, дипове и пролетни ястия. Зелените му части са също толкова ароматни, колкото и бялата част, и могат да се нарязват на ситно и да се добавят към омлети, супи или сотирани зеленчуци.

Стар чесън - класическият избор за силен аромат

Снимка: iStock by Getty Images

Това е добре познатият ни чесън, който е напълно узрял и съхраняван, за да придобие характерния си остър и интензивен вкус. След като бъде изваден от земята, той се оставя да изсъхне, което му придава твърда текстура и по-концентриран аромат. Старият чесън е основен в кулинарията, като се използва както суров в сосове като айоли и песто, така и сготвен в супи, яхнии и месни ястия. Термичната обработка смекчава остротата му и го превръща в кремообразна, леко сладка добавка към различни рецепти.

Див чесън - ароматна пролетна находка

Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.

Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.

Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.

Скъпи читатели,

Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.
В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.

Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.

Снимка: iStock by Getty Images

Дивият чесън, известен още като мечи чесън и левурда, расте свободно в горите и прилича повече на широколистно растение, отколкото на класически чесън. Той има дълги зелени листа и не образува традиционни скилидки, но въпреки това притежава характерния чеснов вкус, макар и по-нежен и тревист. Най-често се консумира суров в салати, песто или разядки, но може да се добавя и в супи и в ризото например. Листата му са богати на витамини и минерали, което го прави чудесен избор за пролетно прочистване на организма.

Дайте оценка:

Тагове: чесън див чесън пресен чесън

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче