Пресните билки и подправки добавят свежест и аромат на ястията, но понякога е трудно да ги съхраним дълго време свежи. За щастие, един от най-ефективните и лесни методи е замразяването, който ще съхрани ароматите и вкусовите им, за да може да им се наслаждавате през цялата година. Именно това е и темата ни днес. Ще ви покажем как да го направите по най-добрия начин, така че да имате любимите си босилек, розмарин и магданоз например винаги подръка.
Подготовката
Преди да започнете е важно билките да бъдат добре почистени и подсушени. Измийте ги под течаща вода, след което ги попийте с кухненска хартия, или ги оставете да изсъхнат сами върху памучна кърпа. Влагата може да образува ледени кристали, които ще намалят аромата на билките.
Няколко метода на замразяване
Има няколко метода за замразяване на билки и подправки, в зависимост от това как ще ги използвате по-късно.
Замразяване на цели листа
Използвайте този подход за билки с големи листа, като магданоз, кориандър и босилек. Направете следното:
- Подредете листата на един слой върху тава или поднос, така че да не се допират.
- Поставете ги във фризера за няколко часа, докато замръзнат.
- Прехвърлете листата в найлонов плик с цип и отстранете въздуха. Така те няма да залепват едно за друго, и ще можете лесно да използвате колкото ви е необходимо от тях.
Замразяване във формички за лед
Замразяването на билките в кубчета лед е удобен начин за съхранение на малки порции, които може директно да добавите в супи, сосове или яхнии. Подходящо е за билки като копър, мащерка и розмарин.
- Нарежете билките на ситно и ги разпределете в отделенията на форма за лед.
- Залейте ги със зехтин или разтопено масло, докато се покрият напълно. Мазнината предпазва билките от изсушаване и същевременно запазва вкусовите им качества.
- Замразете формите и след като кубчетата се втвърдят, ги извадете и прехвърлете в найлонов плик с цип и отново го върнете в камерата. По този начин имате малки дозички с ароматни подправки, които са готови да ги сложите в любимите си ястия.
Замразяване на стръкове
Този метод е подходящ за билки с по-дебели стъбла като розмарин, мащерка и салвия.
- Съберете ги на малки връзки и ги обвийте в алуминиево фолио или найлон.
- Поставете билките във фризера. Когато имате нужда от тях, просто извадете връзката и откъснете необходимото количество.
Как да ги съхранявате правилно
За да запазите вкусовете на замразените билки максимално дълго, съхранявайте ги в добре затворени пликове или кутии с плътно затварящи се капаци. Препоръчително е да използвате замразените билки в рамките на 6 месеца.
Как да ги използвате
Замразените билки са отлични за ястия като супи, сосове, яхнии и маринати. Не е нужно да ги размразявате предварително. Добавете директно леденото кубче или листата в готвещото се ядене. Замразените билки няма да имат точно същата текстура като свежите, но ще бъдат с максимално запазен аромат и вкус.
Предимствата на замразяването на билките у дома
Домашно замразените билки запазват естествените си аромати по-добре от изсушените. Освен това, когато го правите сами, избягвате добавянето на изкуствени консерванти и стабилизатори, които понякога се използват в някои продукти в търговските мрежи. Това е един от начините да запазите хранителните качества и ароматите на подправките, снабдявайки се с по-големи количества, когато са в сезон.