Необходими продукти:
- 2-2,5кг агнешки бут
- Малка връзка розмарин, нарязана на 2 см къси стръкчета
- 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 4-6 филета аншоа, нарязани (по желание)
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 големи глави лук, нарязани на шайби
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 220 градуса.
- Запишете теглото на агнешкото, за да изчислите времето за печене.
- Направете разрези в месото с помощта на малък остър нож под ъгъл, около 5 см. Правенето им по този начин означава, че повече от месото ще е овкусено и ароматите ще останат в него при печене.
- Поставете малко стръкче розмарин, резенче чесън и малко парче аншоа (ако използвате) във всеки от разрезите, като натиснете добре с пръст. Овкусете месото със сол и черен пипер, след което натрийте агнешкото отвсякъде със зехтина.
- Прехвърлете в тава за печене върху шайбите лук. Печете за 20 минути.
- Намалете фурната на 190 градуса и гответе още 15-20 минути на 500 г месо (1 час - 1 час 20 минути за 2 кг бут) в зависимост от това колко сготвено харесвате агнешкото.
- Покрийте го с фолио и оставете да почине за 15 минути преди да го нарежете.
- Запазете сока от тавата и резените лук и ги разпределете в порциите при сервиране.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО