Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лесен печен агнешки бут

Сочен и вкусен

Необходими продукти:

  • 2-2,5кг агнешки бут
  • Малка връзка розмарин, нарязана на 2 см къси стръкчета
  • 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 4-6 филета аншоа, нарязани (по желание)
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 големи глави лук, нарязани на шайби

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 220 градуса.
  2. Запишете теглото на агнешкото, за да изчислите времето за печене.
  3. Направете разрези в месото с помощта на малък остър нож под ъгъл, около 5 см. Правенето им по този начин означава, че повече от месото ще е овкусено и ароматите ще останат в него при печене.
  4. Поставете малко стръкче розмарин, резенче чесън и малко парче аншоа (ако използвате) във всеки от разрезите, като натиснете добре с пръст. Овкусете месото със сол и черен пипер, след което натрийте агнешкото отвсякъде със зехтина.
  5. Прехвърлете в тава за печене върху шайбите лук. Печете за 20 минути.
  6. Намалете фурната на 190 градуса и гответе още 15-20 минути на 500 г месо (1 час - 1 час 20 минути за 2 кг бут) в зависимост от това колко сготвено харесвате агнешкото.
  7. Покрийте го с фолио и оставете да почине за 15 минути преди да го нарежете.
  8. Запазете сока от тавата и резените лук и ги разпределете в порциите при сервиране.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън розмарин лук агнешко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче