Тази салата изключително много прилича на българския вариант на зелева салата с майонеза. Произходът ѝ е от Нидерландия, където е част от традиционната кухня.
Вариации на тази салата не липсват, като навсякъде по света тя има свой облик. Нека обаче надникнем в нейната класическа версия и така да разнообразим трапезата в студените месеци.
Необходими продукти:
- 1 малка глава бяло зеле или половин, ако е голяма
- 4 моркова, обелени
- 1 голяма глава червен лук
- ½ връзка копър, нарязан на ситно
- 1 с.л. дижонска горчица
- 50 г майонеза
- 50 г кисело мляко
- 1-2 с.л. ябълков оцет
- Няколко щипки червен пипер
Начин на приготвяне:
- Почистете зелето от външните листа и кочана и с помощта на остър нож го нарежете на колкото тънки ленти можете. Ако ви е по-удобно, използвайте ренде мандолина. Сложете зелето в купа.
- Настържете морковите на едро ренде и ги прибавете към зелето.
- Нарежете лука на тънки полумесеци. Него също го сложете при останалите зеленчуци в купата, както и копъра.
- В друг удобен съд разбийте горчицата, майонезата, киселото мляко и оцета. Подправете добре със сол и черен пипер.
- Изсипете дресинга при зеленчуците и разбъркайте добре с лъжица.
- Завършете с няколко щипки червен пипер и сервирайте веднага.
ИЗБРАНО