Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Класическа салата колсло

Каква е зелевата салата в Нидерландия

0’ Подготовка
15’ Време за готвене
8 Порции
1 Трудност

Тази салата изключително много прилича на българския вариант на зелева салата с майонеза. Произходът ѝ е от Нидерландия, където е част от традиционната кухня. 

Вариации на тази салата не липсват, като навсякъде по света тя има свой облик. Нека обаче надникнем в нейната класическа версия и така да разнообразим трапезата в студените месеци.

Необходими продукти:

  • 1 малка глава бяло зеле или половин, ако е голяма
  • 4 моркова, обелени
  • 1 голяма глава червен лук
  • ½ връзка копър, нарязан на ситно
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 50 г майонеза
  • 50 г кисело мляко
  • 1-2 с.л. ябълков оцет
  • Няколко щипки червен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Почистете зелето от външните листа и кочана и с помощта на остър нож го нарежете на колкото тънки ленти можете. Ако ви е по-удобно, използвайте ренде мандолина. Сложете зелето в купа.
  2. Настържете морковите на едро ренде и ги прибавете към зелето.
  3. Нарежете лука на тънки полумесеци. Него също го сложете при останалите зеленчуци в купата, както и копъра.
  4. В друг удобен съд разбийте горчицата, майонезата, киселото мляко и оцета. Подправете добре със сол и черен пипер.
  5. Изсипете дресинга при зеленчуците и разбъркайте добре с лъжица.
  6. Завършете с няколко щипки червен пипер и сервирайте веднага.

Дайте оценка:

Тагове: горчица червен лук зеле моркови пресен копър ябълков оцет кисело мляко майонеза

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче