Необходими продукти:
- 3 тиквички, около 2 чаши, нарязани на кубчета
- 3 домата, около 2 чаши, нарязани,
- 2 средно големи глави лук, около 2 чаши, нарязани
- 3 с.л. олио
- 1 ч.л. сол, или повече на вкус
- 1/2 ч.л. черен пипер, или повече на вкус
- 1/4 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. бяла захар
Начин на приготвяне:
- Нарежете тиквичките, лука и домата на средно големи кубчета.
- Изцедете излишната течност от тиквичките и оставете доматите да се отцедят в гевгир.
- В голям тиган загрейте 1 с.л. олио на слаб огън.
- Добавете лука и задушете около 15-20 минути, докато омекне и започне да се карамелизира. Махнете лука от тигана и го оставете настрана.
- Добавете още 1 с.л. олио и след това задушете тиквичките за около 20 минути, като разбърквате от време на време, докато се сготвят и карамелизират.
- Извадете ги от тигана и ги оставете настрана при лука.
- Добавете последната 1 с.л. олио и след като се загрее, сложете доматите и оставете да се готвят за 10-20 минути, докато повечето течност се изпари (времето за готвене зависи от това колко водни са доматите).
- След като се сготвят, добавете тиквичките и лука обратно в тигана с доматите. Добавете сол, черен пипер, кимион и захар и гответе още около 10-15 минути, като разбърквате на всеки две минути, докато по-голямата част от течността изври.
- Опитайте и коригирайте подправките, ако е необходимо. Вкусът на тази разядка зависи от сладостта, солеността, карамелизирането на зеленчуците и киселинността, които се балансират добре, така че опитайте и коригирайте подправките, ако е необходимо.
- Може да минете разядката през чопър или да намачкате с вилица за по-фин краен резултат.
- Сервирайте с препечен хляб ѝ се насладете топла или охладена.
- Разядката ще може да съхранявате в хладилника в затворен съд за около 5 дни.