Необходими продукти:
- Настърганата кора и сокът от 2 портокала
- 2 с.л. куантро
- 350 г микс от сушени плодове
- 100 г цяла коктейлни череши
- 250 г марципан
- 200 г меко масло, нарязано на кубчета
- 200 г пудра захар
- 350 г самонабухващо брашно
- 4 големи яйца
- 2 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 160 градуса.
- Сложете настърганите кори и сока от портокал в купа. Добавете куантрото, сушените плодове и черешите.
- Междувременно намаслете и покрийте дъното и стените на форма за хляб с вместимост 2 кг с пергаментова хартия.
- Оформете марципана на салам с дължината на формата, след което разточете на ширина с точилка.
- Сложете маслото, захарта, брашното, яйцата и млякото в купа и разбийте с миксер до гладкост.
- Добавете накиснатите плодове заедно със сока, който е останал.
- Прехвърлете с лъжица половината смес във формата за хляб, след което покрийте със слоя марципан. Отгоре сипете останалата кексова смес и загладете.
- Печете 1 час 50 минути, докато кексът се надигне и стане твърди на допир. (Внимавайте, ако проверявате с дървено шишче, защото може да пробиете марципана и да си помислите, че сладкишът все още не е изпечен).
- Оставете да се охлади във форма, след като го извадите от фурната. Когато изстине напълно, отлепете хартията.
- Може да съхранявате кекса увит във фолио до 2 седмици.