Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За Великден: Крехко агнешко с пресни подправки и хрупкави картофки

Не оставяйте подготовката за празника за последния момент

30’ Подготовка
120’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 агнешки бут, около 2 кг
  • 2 глави чесън
  • 15 стръка розмарин
  • 15 стръка мащерка
  • 1,7 кг средно големи картофи, необелени
  • 14 дафинови листа
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 1 лимон, изцеден

Начин на приготвяне:

  1. Използвайте остър нож, за да направите най-малко 30 малки и дълбоки разреза навсякъде по бута.
  2. Разполовете главите чесън, като половинките скилидки от долната им част обелете и нарежете на филийки. Горните части запазете за по-късно.
  3. Пъхнете парченцата чесън във всеки прорез, след това откъснете малки стръкчета розмарин и мащерка, като запазите дръжките, и също ги пъхнете в прорезите (може да направите тази стъпка ден по-рано). След това покрийте агнешкото и охладете. Извадете от хладилника 1 час преди печене.
  4. Загрейте фурната до 210 градуса.
  5. Поставете всеки картоф между дръжките на две дървени лъжици и го нарежете на слайсове от по 3 мм (дръжките на лъжицата ще ви попречат да направите разрезите докрай). Пъхнете дафинов лист в средата на всеки картоф.
  6. Сложете картофите в голяма тава заедно с разполовения чесън и останалата част от розмарина и мащерката. Поръсете с половината олио и подправете със сол и се уверете, че всички картофи са с нарязаната част нагоре.
  7. Сложете агнешкото в средата на тавата, като избутате картофите настрани, след това го намажете с останалия зехтин, полейте с лимоновия сок и подправете със сол.
  8. Печете ястието за 1 час и 30 минути, като намазвате картофите с мазнината от тавата и разклащате съда от време на време, докато агнешкото стане тъмнокафяво, а картофите - хрупкави и златисти.
  9. Агнешкото ще е розово в средата, но сготвено. Ако предпочитате да е по-сурово, гответе 10 минути по-малко, а за добре изпечено - 15 минути повече.
  10. Извадете месото от тавата и оставете да почине за 15 минути и ако е нужно, върнете картофите обратно във фурната, за да не изстиват.
ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън розмарин мащерка дафинов лист агнешко лимон картофи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче