Необходими продукти:
- 1 среден лимон, разполовен
- 5 супени лъжици плюс 1 чаена лъжичка зехтин
- Щипка сол
- 150 г рукола
- ½ ч.ч. пармезан, нарязан на тънки парченца
Начин на приготвяне:
- Загрейте малък тиган на средно висока степен. Намажете отрязаните страни на 1 разполовен средно голям лимон с 1 чаена лъжичка зехтин и поставете половинките с разрязаната страна надолу в горещия тиган.
- Запечете лимоните като от време на време ги притискате към тигана, докато придобият приятен загар.
- Изстискайте сок от овъглените половинки лимон. Ще са ви необходими 3 супени лъжици от него.
- Разбийте лимоновия сок заедно с щипка сол и останалите 5 супени лъжици зехтин в малка купа до получаването на кремообразна смес. Оставете дресинга настрана.
- Измийте руколата, подсушете я в центрофуга за зеленчуци, сложете я в купа и полейте 1 с.л. от дресинга. Разбъркайте добре и прибавяйте по още една лъжица, докато не достигнете нивото на овкусяване, което ви харесва.
- Добавете пармезана и разбъркайте внимателно.
- Сервирайте веднага с останалия дресинг в отделна купичка.
ИЗБРАНО