Смята се, че тази гозба (в оригинал - Γκιούλμπασι) произлиза от Константинопол. Името ѝ звучи по-скоро турско, но на практика тя е част от националната гръцка кухня. Яхнията се приготвя като едно от традиционните ястия за Великден.
Тъй като в религиозен аспект рецептата символизира христовата саможертва, най-често се използва агнешко месо, но в наши дни има много нейни разновидности. Нерядко тя се приготвя с комбинация от телешко и агнешко, а към тях може даже да се добави и свинско.
Но каквото и месо да се избере, характерното за гьолбасито е, че се слагат картофи, чушки, лук и задължителното твърдо сирене. В Гърция използват кефалотири, което се прави от овче или козе мляко, но всеки друг подобен вид сирене също е подходящ.
Тук ви предлагаме вариант на ястието с два вида месо - свинско и пуешко. Приготвя се най-добре в глинено гърне или в чугунена тенджера. Ако не разполагате с такава, можете да се сдобиете с нея само на един клик разстояние:
Необходими продукти:
- 200 г пуешко месо, на едро
- 200 г свински гърди, на едро
- Зехтин
- Черен пипер
- Сол
- Риган
- Мащерка
- Пушен червен пипер
- Домати от консерва
- 3-4 скилидки чесън, наситнени
- Ябълков оцет
- 1 червена чушка, на едро
- 1 зелена чушка, на едро
- 1 глава кромид лук, на едро
- 150 г гъби кладници, на едро
- 2 картофа, обелени, нарязани на колелца
- Резените от 1/2 лимон (с кората)
- Пресен копър
- Краве масло
- Кефалотири или друго твърдо сирене, на кубчета
- 2 кубчета телешки бульон, разтворен в 300 мл гореща вода
- 2 чаши бяло вино
- Пресен магданоз, за украса
Начин на приготвяне:
- Двата вида месо се нарязват на едри парчета от по 4 см и се поставят в купа. Поливат се със зехтин, черен пипер и сол и се омесват с ръце.
- Парчетата се запържват в нагорещен тиган на няколко порции, така че да има място между тях в съда, иначе ще започнат да се готвят, а не да се пържат. От време на време се поливат с малко ябълков оцет.
- Прехвърлят се в глинено гърне, а в тигана на силен огън с 1 с.л. зехтин се запържват чушките и лукът, които също отиват в гювеча.
- Отгоре се редят резените картофи.
- На кладниците им се отделят дръжките, но не се изхвърлят. Запържват се заедно със самите гъби, чесъна, малко пресен копър и 1 с.л. краве масло.
- Добавят се пушеният червен пипер и доматите от консерва, разредени с 1 к.ч. топла вода. Огънят се намаля и сместа къкри за 3 мин. Прехвърля се в гърнето върху картофите.
- Отгоре се нареждат резените лимон.
- Изсипва се останалата част от доматите, ръси се пресен копър, риган, мащерка. Подреждат се кубчетата от твърдото сирене.
- Наливат се виното и разтвореният телешки бульон.
- Гювечът се захлупва с капака и се поставя в студена фурна, която се пуска на 160 градуса.
- Яхнията се готви за 2-3 часа, като след втория час месото периодично се опитва за готовност.
- Сервира се в подходящи купички и се гарнира със стръкчета магданоз.