Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Гьолбаси: Великденската яхния на гърците

Ястието е традиционно за празника в южната ни съседка

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
120’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Смята се, че тази гозба (в оригинал - Γκιούλμπασι) произлиза от Константинопол. Името ѝ звучи по-скоро турско, но на практика тя е част от националната гръцка кухня. Яхнията се приготвя като едно от традиционните ястия за Великден.

Тъй като в религиозен аспект рецептата символизира христовата саможертва, най-често се използва агнешко месо, но в наши дни има много нейни разновидности. Нерядко тя се приготвя с комбинация от телешко и агнешко, а към тях може даже да се добави и свинско.

Но каквото и месо да се избере, характерното за гьолбасито е, че се слагат картофи, чушки, лук и задължителното твърдо сирене. В Гърция използват кефалотири, което се прави от овче или козе мляко, но всеки друг подобен вид сирене също е подходящ.

Тук ви предлагаме вариант на ястието с два вида месо - свинско и пуешко. Приготвя се най-добре в глинено гърне или в чугунена тенджера. Ако не разполагате с такава, можете да се сдобиете с нея само на един клик разстояние:

KELA Овална тенджера с капак от чугун Calido - 36х29 см

Чугунената овална тенджера Calido е перфектна за ястия, които трябва да се готвят по-дълго време.

Необходими продукти:

  • 200 г пуешко месо, на едро
  • 200 г свински гърди, на едро
  • Зехтин
  • Черен пипер
  • Сол
  • Риган
  • Мащерка
  • Пушен червен пипер
  • Домати от консерва
  • 3-4 скилидки чесън, наситнени
  • Ябълков оцет
  • 1 червена чушка, на едро
  • 1 зелена чушка, на едро
  • 1 глава кромид лук, на едро
  • 150 г гъби кладници, на едро
  • 2 картофа, обелени, нарязани на колелца
  • Резените от 1/2 лимон (с кората)
  • Пресен копър
  • Краве масло
  • Кефалотири или друго твърдо сирене, на кубчета
  • 2 кубчета телешки бульон, разтворен в 300 мл гореща вода
  • 2 чаши бяло вино
  • Пресен магданоз, за украса

Начин на приготвяне:

  1. Двата вида месо се нарязват на едри парчета от по 4 см и се поставят в купа. Поливат се със зехтин, черен пипер и сол и се омесват с ръце.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Парчетата се запържват в нагорещен тиган на няколко порции, така че да има място между тях в съда, иначе ще започнат да се готвят, а не да се пържат. От време на време се поливат с малко ябълков оцет.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. Прехвърлят се в глинено гърне, а в тигана на силен огън с 1 с.л. зехтин се запържват чушките и лукът, които също отиват в гювеча.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Отгоре се редят резените картофи.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. На кладниците им се отделят дръжките, но не се изхвърлят. Запържват се заедно със самите гъби, чесъна, малко пресен копър и 1 с.л. краве масло.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Добавят се пушеният червен пипер и доматите от консерва, разредени с 1 к.ч. топла вода. Огънят се намаля и сместа къкри за 3 мин. Прехвърля се в гърнето върху картофите.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Отгоре се нареждат резените лимон.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. Изсипва се останалата част от доматите, ръси се пресен копър, риган, мащерка. Подреждат се кубчетата от твърдото сирене.

    Снимка: Юлиян Илиев

  9. Наливат се виното и разтвореният телешки бульон.
  10. Гювечът се захлупва с капака и се поставя в студена фурна, която се пуска на 160 градуса.
  11. Яхнията се готви за 2-3 часа, като след втория час месото периодично се опитва за готовност.

    Снимка: Юлиян Илиев

  12. Сервира се в подходящи купички и се гарнира със стръкчета магданоз.

    Снимка: Юлиян Илиев

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло чесън сол черен пипер мащерка домати свинско пуешко пресен магданоз пресен копър телешки бульон ябълков оцет риган лимон картофи пушен червен пипер чушки кашкавал сирене гъби кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче