Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Гергьовденски агнешки котлетчета по гръцки

Вкусно мезе, с което гостите ще си оближат пръстите

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
15’ Време за готвене
10 Порции
1 Трудност

Ако да купувате цяло агне ви се струва безсмислено, предвид броя на гостите и неизбежния удар по семейния бюджет, тук ви предлагаме едно по-изгодно, практично и не по-малко вкусно решение.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 2.5 кг агнешки котлети
  • 3 глави кромид лук, на шайби
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 1 ч.ч. тъмна бира
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • 3 с.л. зехтин
  • Сол
  • Черен пипер

За сервиране:

  • Печени или пържени картофки
  • Препечен хляб

Начин на приготвяне:

  1. Лукът, солта, черният пипер, виното, бирата, оцетът и зехтинът се смесват в дълбока купа.
  2. Всеки котлет се намазва с нея от двете страни и се слага в дълбока тенджера. Отгоре се слагат по малко от парченцата кромид лук.
  3. Процедурата се повтаря за всяка пържола.
  4. Останалото от маринатата се изсипва в тенджерата, която се затваря с капак или се завива в стреч фолио.
  5. Месото се оставя за 24 часа в хладилник.
  6. На следващия ден се загрява тиган на висока температура и всеки котлет се запържва за 3 мин. от всяка страна и се прехвърля в тенджера, която се затваря с капак, за да не изстива месото, а и малко да се позадуши.
  7. Котлетите се сервират върху дъска и за гарнитура се поднасят пържени картофи и препечени филийки.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино сол черен пипер бира агнешко ябълков оцет картофи хляб кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче