Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Топят се в устата: Агнешки котлетчета с грах

Мариновайте хубаво месото и добрият резултат ви е в кръпа вързан

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
60’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 4 бр. агнешки котлетчета
  • Зехтин
  • Червен пипер
  • Пушен червен пипер
  • Риган
  • Мащерка
  • Черен пипер
  • Сол
  • 250 мл светла бира
  • 1 к.ч. ябълков оцет
  • 150 мл сок от буркан с кисели краставички
  • 1 глава червен лук, наситнен
  • 2 стръка пресен чесън, наситнени
  • 200 г грах от консерва, отцеден от течността
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. горчица
  • Листенца от магданоз, за украса

 

Начин на приготвяне:

  1. Агнешките котлетчета се намазват с малко зехтин и се овалват в сухите подправки.
  2. Поставят се в дълбока купа и към тях се наливат оцетът, бирата и сокът от кисели краставички, така че течността почти да покрие месото.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. Купата се увива със стреч фолио или се затваря с капак. Оставя се в хладилник между 6 и 24 ч.
  4. Загрява се един тиган на силен огън и всяко котлетче се запържва без мазнина за около 3 мин. от всяка страна.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. В тавичка с малко зехтин на дъното се подрежда месото и се наливат 50 мл. бира и 100 мл. вода. Съдът се затваря с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна за 45-60 мин.
  6. В нагорещен тиган с 1 с.л. зехтин се запържват червеният лук, пресният чесън и отцеденият от водата грах. След 3 мин. се добавят солта, черният и червеният пипер, доматеното пюре и горчицата. Всичко се разбърква периодично за около 5 мин. на умерен огън и тиганът се отстранява от огъня.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. В средата на плоска чиния се изсипват 2 с.л. от граховата гарнитура, а отгоре се поставя едно котлетче, украсено с листа от магданоз.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер мащерка горчица бира червен лук магданоз агнешко ябълков оцет риган пушен червен пипер кисели краставички доматено пюре грах пресен чесън

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче