Необходими продукти:
- 4 бр. агнешки котлетчета
- Зехтин
- Червен пипер
- Пушен червен пипер
- Риган
- Мащерка
- Черен пипер
- Сол
- 250 мл светла бира
- 1 к.ч. ябълков оцет
- 150 мл сок от буркан с кисели краставички
- 1 глава червен лук, наситнен
- 2 стръка пресен чесън, наситнени
- 200 г грах от консерва, отцеден от течността
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. горчица
- Листенца от магданоз, за украса
Начин на приготвяне:
- Агнешките котлетчета се намазват с малко зехтин и се овалват в сухите подправки.
- Поставят се в дълбока купа и към тях се наливат оцетът, бирата и сокът от кисели краставички, така че течността почти да покрие месото.
- Купата се увива със стреч фолио или се затваря с капак. Оставя се в хладилник между 6 и 24 ч.
- Загрява се един тиган на силен огън и всяко котлетче се запържва без мазнина за около 3 мин. от всяка страна.
- В тавичка с малко зехтин на дъното се подрежда месото и се наливат 50 мл. бира и 100 мл. вода. Съдът се затваря с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна за 45-60 мин.
- В нагорещен тиган с 1 с.л. зехтин се запържват червеният лук, пресният чесън и отцеденият от водата грах. След 3 мин. се добавят солта, черният и червеният пипер, доматеното пюре и горчицата. Всичко се разбърква периодично за около 5 мин. на умерен огън и тиганът се отстранява от огъня.
- В средата на плоска чиния се изсипват 2 с.л. от граховата гарнитура, а отгоре се поставя едно котлетче, украсено с листа от магданоз.