Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Зеленчукът на сезона: Тиквичките, без които лятото не е лято

И 7 причини да ги похапваме по-често, както и няколко невероятни рецепти


Тиквичките са изключително популярни в българската кухня и неслучайно те са не само вкусни, но и изключително полезни. Включването на този зеленчук в ежедневния ви хранителен режим може да ви донесе множество здравословни ползи. Малкото им количество калории, високото съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти, както и способността им да подпомагат храносмилането и сърдечното здраве, ги правят ценна част от всяка балансирана диета.

Освен това универсалното им приложение в кухнята гарантира, че винаги ще намерите интересен начин да ги приготвите. Ето нашите осем убедителни причини, с които да ви убедим по-често да похапвате този чудесен летен зеленчук.

Богати на хранителни вещества

Тиквичките съдържат разнообразие от важни хранителни вещества. Те са отличен източник на витамини A, C, и K, както и на минерали като магнезий, калий, и манган. Витамин A подпомага зрението и кожата, витамин C е мощен антиоксидант, който укрепва имунната система, а витамин K е важен за кръвосъсирването и здравето на костите.

Ниско съдържание на калории

Ако следите калорийния си прием, тиквичките са чудесен избор. Със своите 17 калории на 100 грама те са идеални за хора, които се стремят да отслабнат или да поддържат здравословно тегло. Ниското калорийно съдържание в комбинация с високо водно такова ги прави много засищащи.

Богати на антиоксиданти

Тиквичките са богати на антиоксиданти, включително каротеноиди като лутеин и зеаксантин, които предпазват клетките от оксидативен стрес и увреждания, причинени от свободните радикали. Това може да намали риска от хронични заболявания.

Снимка: iStock by Getty Images

Подпомагат храносмилането

Тиквичките са отличен източник на фибри, които подпомагат доброто храносмилане. Разтворимите фибри в тиквичките действат като пребиотици, насърчавайки растежа на полезните бактерии в червата, докато неразтворимите фибри помагат за предотвратяване на запек и поддържат редовността на червата.

Регулират кръвната захар

Консумацията на тиквички може да помогне за поддържане на стабилни нива на кръвната захар. Благодарение на съдържанието на фибри и ниския гликемичен индекс, тиквичките помагат за забавяне на усвояването на глюкоза и предотвратяват рязко покачване на кръвната захар.

Поддържат здравето на сърцето

Калият, съдържащ се в тиквичките, е важен за регулиране на кръвното налягане, а магнезият и фибрите подпомагат здравето на сърцето. Този минерал също е важен за разширяване на кръвоносните съдове и намалява натоварването на сърцето, докато фибрите понижават нивата на холестерола в кръвта.

Подпомагат здравето на костите

Витамин K и магнезият, които се намират в тиквичките, играят важна роля в поддържането на костите. Витамин K е ключов за синтеза на остеокалцин - протеин, който е от съществено значение за здравината на костите, а магнезият подпомага минерализацията на костите.

Връщайки се на кулинарна вълна, нека видим няколко невероятни рецепти, които ще ви накарат да заобичате тиквичките още повече:

Дайте оценка:

Тагове: тиквички

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче