Те са повече от идеални за вегетарианска вечеря, защото се приготвят бързо и не изискват каквито и да е специални усилия. Просто трябва да настържете тиквичките на едро ренде и да добавите още няколко съставки. Остава да изпържите плоските кюфтенца в малко зехтин или олио и вече имате готово хапване. Няма как да пропуснем да ви предложим да си направите любимия млечен сос, с който да ги залеете, но днешната ни идея минава отвъд традиционния вкус. Ето я и нея:
Необходими продукти 2 порции:
- 2 бр. тиквички, настъргани на едро ренде
- 50 г рикота
- Кората от половин лимон, настъргана
- 2 яйца, леко разбити
- 20 г пармезан
- 50 г самонабухващо брашно
- 60 г кисело мляко
- ½ с.л. хариса
- 2 с.л. зехтин
- Копър и магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
- Постелете чиста памучна кърпа в купа, сложете в нея тиквичките и поръсете с щипка сол. Оставете ги настрани за 30 мин., след което през кърпата изстискайте излишната им течност.
- Изсипете тиквичките в купата с рикотата, лимоновата кора, яйцата и пармезана, след което ги разбъркайте, за да се смесят. Добавете брашното и подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Разбъркайте киселото мляко и харисата в купа. Подправете с щипка сол и оставете настрани.
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- В тиган с незалепващо покритие загрейте олиото. В него разпределете сместа от тиквичките на шест равни части. Изпържете плоските кюфтета на среден огън за 3-4 мин. от всяка страна. Прехвърлете ги в тавата за пачене и ги сложете във фурната за още 10 мин.
- Поднесете готовите кюфтета от тиквички в чиния, поръсени с пресните копър и магданоз. Към тях сервирайте и купичка с киселото мляко с хариса.