Необходими продукти:
- 10-12 малки тиквички, нарязани по дължина
- 1 супена лъжица зехтин
- 225 г халуми, тънко нарязан (около 16 резена)
За дресинга:
- 1 шалот, нарязан на ситно (може и друг вид лук с по-фин аромат)
- 1 червена люта чушка, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън, счукана
- Сокът и настърганата кора от 1 лимон
- 2 супени лъжици каперси
- 3 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
- Сложете всички съставки за дресинга в купа с 1 с.л. студена вода и подправете с щипка сол. Смесете ги заедно и оставете настрана.
- Сложете тиквичките в голяма купа и ги полейте с олиото. Добавете щипка сол, след което разбъркайте.
- Загрейте грил тиган до висока степен и добавете тиквичките с разреза надолу. Ще се наложи да го правите на порции.
- Гответе 4-5 минути, докато се появят следи от тъмни линии и месестата част омекне. Обърнете ги и гответе още 3 минути от другата страна.
- Извадете готовите тиквички в купа и покрийте с фолио, за да са топли.
- В същия грил тиган изпечете халумито за няколко минути от двете страни, докато стане златисто.
- Подредете тиквичките и халумито в голяма чиния или плато, след което ги залейте дресинга.
*Ако обичате повече патладжани, заменете тиквичките с тях или направете комбинация от двете.
ИЗБРАНО