Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Гриловани тиквички и халуми - невероятна лятна комбинация

Не пропускайте да я опитате

10’ Подготовка
20’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 10-12 малки тиквички, нарязани по дължина
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 225 г халуми, тънко нарязан (около 16 резена)

За дресинга:

  • 1 шалот, нарязан на ситно (може и друг вид лук с по-фин аромат)
  • 1 червена люта чушка, нарязана на ситно
  • 1 скилидка чесън, счукана
  • Сокът и настърганата кора от 1 лимон
  • 2 супени лъжици каперси
  • 3 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Сложете всички съставки за дресинга в купа с 1 с.л. студена вода и подправете с щипка сол. Смесете ги заедно и оставете настрана.
  2. Сложете тиквичките в голяма купа и ги полейте с олиото. Добавете щипка сол, след което разбъркайте.
  3. Загрейте грил тиган до висока степен и добавете тиквичките с разреза надолу. Ще се наложи да го правите на порции.
  4. Гответе 4-5 минути, докато се появят следи от тъмни линии и месестата част омекне. Обърнете ги и гответе още 3 минути от другата страна.
  5. Извадете готовите тиквички в купа и покрийте с фолио, за да са топли.
  6. В същия грил тиган изпечете халумито за няколко минути от двете страни, докато стане златисто.
  7. Подредете тиквичките и халумито в голяма чиния или плато, след което ги залейте дресинга.

*Ако обичате повече патладжани, заменете тиквичките с тях или направете комбинация от двете.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън лук лимон люти чушки тиквички каперси халуми

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче