Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Седемте омлета: Как да разнообразим това емблематично ястие

Запознайте се с неговите разновидности от всички кътчета на света

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

От класически френски до такива, пълни с екзотични съставки, възможностите за създаване на перфектния омлет са безкрайни. Ето няколко варианта, които са вдъхновени от различните кухни по света.

Класически, по френски: Той се приготвя чрез разбиване на яйца със сол и черен пипер, след което те се готвят на слаб огън, като непрекъснато се бъркат, докато образуват копринена текстура. Често се поднася с бучка масло и се поръсва с пресен магданоз или зелен лук. Неговата простота и елегантност го правят вечен фаворит сред любителите на храната.

Снимка: iStock by Getty Images

По испански: Тук разликата е, че в яйчената смес се добавят настърган картоф, лук и чушки. Много добре си пасва със запръжка от малко краве масло, чесън и червен пипер.

В италиански стил: Тази рецепта съчетава яйца, сирене пекорино, зехтин и билки като розмарин или мащерка. Резултатът е богат и ароматен омлет, който е идеален както за закуска, така и за вечеря. Често се сервира с гарнитура от свежа салата или гриловани зеленчуци.

Японски тамагояки омлет: Той се пълни със запържени на висока температура домати и спанак, които се поръсват със сирене. Омлетът се завива на руло и се разрязва на равни части.

По мексикански: Чилакилес е мексикански специалитет, който включва яйца, сирене и люти чушки, задушени заедно и сервирани върху тортили. Това ястие има много разновидности, но най-често се гарнира с натрошено сирене, заквасена сметана, авокадо и пресни билки.

Снимка: iStock by Getty Images

Във фритата стил: Сместа за пържене се прави от яйца, вода, сол и бял пипер, след което се готви в нагорещен тиган, докато се стегне. Често се сервира като се поръсва с кориандър и сусам. Пълнежът може да бъде направен с най-различни съставки като свинско месо, скариди или зеленчуци.

Вдъхновено от САЩ: Американският стил на омлет позволява повече свобода при добавянето на съставки като бекон, сирене, спанак или гъби. Яйцата се разбиват със сол, черен пипер и всякакви други желани подправки, преди да се изсипят в предварително загрят тиган. Останалите продукти могат да се поднесат завити в изпържената на палачинка яйчена смес или пък да се сервират отгоре й.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер кориандър розмарин мащерка бял пипер домати магданоз свинско салата бекон картофи яйца люти чушки чушки заквасена сметана сусам краве сирене сирене зелен лук гъби авокадо тортила питки бейби спанак скариди кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче