От класически френски до такива, пълни с екзотични съставки, възможностите за създаване на перфектния омлет са безкрайни. Ето няколко варианта, които са вдъхновени от различните кухни по света.
Класически, по френски: Той се приготвя чрез разбиване на яйца със сол и черен пипер, след което те се готвят на слаб огън, като непрекъснато се бъркат, докато образуват копринена текстура. Често се поднася с бучка масло и се поръсва с пресен магданоз или зелен лук. Неговата простота и елегантност го правят вечен фаворит сред любителите на храната.
По испански: Тук разликата е, че в яйчената смес се добавят настърган картоф, лук и чушки. Много добре си пасва със запръжка от малко краве масло, чесън и червен пипер.
В италиански стил: Тази рецепта съчетава яйца, сирене пекорино, зехтин и билки като розмарин или мащерка. Резултатът е богат и ароматен омлет, който е идеален както за закуска, така и за вечеря. Често се сервира с гарнитура от свежа салата или гриловани зеленчуци.
Японски тамагояки омлет: Той се пълни със запържени на висока температура домати и спанак, които се поръсват със сирене. Омлетът се завива на руло и се разрязва на равни части.
По мексикански: Чилакилес е мексикански специалитет, който включва яйца, сирене и люти чушки, задушени заедно и сервирани върху тортили. Това ястие има много разновидности, но най-често се гарнира с натрошено сирене, заквасена сметана, авокадо и пресни билки.
Във фритата стил: Сместа за пържене се прави от яйца, вода, сол и бял пипер, след което се готви в нагорещен тиган, докато се стегне. Често се сервира като се поръсва с кориандър и сусам. Пълнежът може да бъде направен с най-различни съставки като свинско месо, скариди или зеленчуци.
Вдъхновено от САЩ: Американският стил на омлет позволява повече свобода при добавянето на съставки като бекон, сирене, спанак или гъби. Яйцата се разбиват със сол, черен пипер и всякакви други желани подправки, преди да се изсипят в предварително загрят тиган. Останалите продукти могат да се поднесат завити в изпържената на палачинка яйчена смес или пък да се сервират отгоре й.