Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Всеки си мисли, че го може: Класически вит омлет

Простите рецепти се изпълняват под строги правила

0’ Подготовка
2’ Време за готвене
1 Порции
3 Трудност

Изключително проста рецепта, нали? Дори най-неопитната в кухнята домакиня може да го направи за семейството си. Нали? Да, ама не... Най-простите неща обикновено са най-трудни, нищо че всичко изглежда точно наобратно. Та, ето как да си спретнем един хубав, пухкав омлет без да оплескаме работата.

Какво ще ни е необходимо:

  • 3 яйца, пресни, големи
  • сол
  • черен пипер, прясно смлян
  • 2-3 с.л. зехтин
  • прясна мащерка, наситнена
  • 50 г сирене грюер
  • 1 с.л. кисело мляко, за сервиране

Как да си го приготвим:

Ще са ни нужни 3 големи яйца, които да чукнем в една купичка. Златното правило е да не добавяме прясно мляко или сметана, а само малко прясно смлян черен пипер и сол на вкус.

Разбъркваме, но не прекалено много, за да можем после да получим отделни сегменти белтък и жълтък.

Загряваме добре един тиган с незалепващо покритие и изсипваме 3 с.л. зехтин. Можем да използваме и гроздов зехтин, както и краве масло, но с кравето масло - внимателно! То има свойството да загаря много бързо и омлетът ни ще стане горчив.

Съвет: Ако използваме масло, не пречи да добавим и малко зехтин, защото така кравето масло няма да загори.

По-нататък: Мазнината трябва да се разпредели по целия тиган. Тогава изсипваме сместа с яйцата.

Когатя тя започне леко да се сгъстява, наклоняваме тигана с едната страна надолу и с помощта на лъжица придърпваме омлета нагоре. Така още неопържената течност ще слезе надолу и ще започне да се сгъствява.

Повтаряме процедурата още 1-2 пъти и докато все още има рохка смес в тигана, изключваме котлона.

Махаме тигана настрана и поръсваме с (тук всеки може да импровизира) прясна мащерка или магданоз и настъргано сирене грюер.

Поставяме една широка и плоска чиния на плота и накланяме тигана към нея. С ръка отлепяме горното ръбче на омлета, така че то да започне да се завива надолу и така постепенно спускаме ястието към чинията, за да добие формата на завита палачинка.

Гарнираме с още мащерка или магданоз, малко черен пипер и зехтин и добавяме супена лъжица разбито кисело мляко.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер мащерка магданоз яйца кисело мляко сирене грюер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче