Изключително проста рецепта, нали? Дори най-неопитната в кухнята домакиня може да го направи за семейството си. Нали? Да, ама не... Най-простите неща обикновено са най-трудни, нищо че всичко изглежда точно наобратно. Та, ето как да си спретнем един хубав, пухкав омлет без да оплескаме работата.
Какво ще ни е необходимо:
- 3 яйца, пресни, големи
- сол
- черен пипер, прясно смлян
- 2-3 с.л. зехтин
- прясна мащерка, наситнена
- 50 г сирене грюер
- 1 с.л. кисело мляко, за сервиране
Как да си го приготвим:
Ще са ни нужни 3 големи яйца, които да чукнем в една купичка. Златното правило е да не добавяме прясно мляко или сметана, а само малко прясно смлян черен пипер и сол на вкус.
Разбъркваме, но не прекалено много, за да можем после да получим отделни сегменти белтък и жълтък.
Загряваме добре един тиган с незалепващо покритие и изсипваме 3 с.л. зехтин. Можем да използваме и гроздов зехтин, както и краве масло, но с кравето масло - внимателно! То има свойството да загаря много бързо и омлетът ни ще стане горчив.
Съвет: Ако използваме масло, не пречи да добавим и малко зехтин, защото така кравето масло няма да загори.
По-нататък: Мазнината трябва да се разпредели по целия тиган. Тогава изсипваме сместа с яйцата.
Когатя тя започне леко да се сгъстява, наклоняваме тигана с едната страна надолу и с помощта на лъжица придърпваме омлета нагоре. Така още неопържената течност ще слезе надолу и ще започне да се сгъствява.
Повтаряме процедурата още 1-2 пъти и докато все още има рохка смес в тигана, изключваме котлона.
Махаме тигана настрана и поръсваме с (тук всеки може да импровизира) прясна мащерка или магданоз и настъргано сирене грюер.
Поставяме една широка и плоска чиния на плота и накланяме тигана към нея. С ръка отлепяме горното ръбче на омлета, така че то да започне да се завива надолу и така постепенно спускаме ястието към чинията, за да добие формата на завита палачинка.
Гарнираме с още мащерка или магданоз, малко черен пипер и зехтин и добавяме супена лъжица разбито кисело мляко.