Ножовете се появяват още в дълбока древност. Първите техни представители били каменни, а по-късно към острието първобитните хора започнали да прикрепят дръжка, изработена от дърво или кост.
Дори след хиляди години, ние продължаваме да си служим с този така важен за оцеляването ни инструмент, без който животът ни би бил доста затруднен.
В наши дни ножът има най-широко приложение в домакинството, или за да сме по-точни - в кухнята. За удобство вече съществуват не малко видове, предназначени за най-различни дейности - белене, филетиране, обезкостяване и др. Освен това не бива да изпускаме онези представители на ножовете, изпълняващи конкретна функци като ножа за пица например.
В това огромно разнообразие човек е лесно да се обърка и така да усложни живота си. Ето защо сега ще разгледаме кои са една от най-ярките представители на кухненските ножове, за какво служат и защо е необходимо да ги притежавате и вие.
Ножът на майстора от Market.dir.bg
Можем да го определим като най-важния нож в кухнята. Той е с широко острие, стесняващо се към върха, което позволява да изпълнявате люлеещи се движения, помагащи за бързото наситняване на продуктите.
Дължината на острието му е между 15 и 30 см и обикновено се избира според големината на ръката ви.
Приложението на този нож е с широк спектър от възможности. Той може да се справи с почти всяка задача, свързана с рязане на месо и зеленчуци.
Този нож е японската версия на ножа на майстора. Разликата между тях е, че острието на сантоку е малко по-късо и по-тънко, заради което е и по-лек. Както западния си събрат, той също ще се справи с почти всяка кулинарна задача, която му възложите.
Заради правото си острие обаче с ножа сантоку няма да можете да изпълнявате люлеещи се движения с ръката, но за сметка на това с него ще режете изключително тънко.
Друго предимство на този нож са малките вдлъбнатини по цялото протежение на острието му. Те не позволяват храната да залепва по него, което го прави изключително подходящ за месо и риба.
Универсален нож от Market.dir.bg
Дължината на острието на този вид нож варира между 10 и 14 см. Обикновено се използва за продукти, които са прекалено малки за предните два вида ножове. Тъй като е тесен, той може да ви помогне да филетирате или да изпълнявате други по-прецизни разрези.
С неговата кръгла форма и острота ще разрязвате пицата с изключителна лекота. Само с няколко движения ще се сдобиете с перфектни парчета, независимо колко е гореща пицата.
Неговите приложения в кухнята обаче не спират до тук. Използвайте този нож, за да нарежете сурово тесто на тънки ленти, ако ще приготвяте домашни гризини, солети или други подобни печива.
Кухненска ножица от Market.dir.bg
Въпреки че технически тя не е нож, кухненската ножица би могла да бъде изключително полезна. С нея бързо ще наситнявате пресни билки и подправки, ще режете и разпределите печенето пиле на порции, а списъкът със задачи изобщо не свършва до тук.
Дръжте я винаги подръка в най-близкото чекмедже.
Този нож се отличава със здравина и тежест, което го прави удобен за бърза работа при рязането на кости, хрущяли и други по-твърди части от животното.
На практика, сатърът е малка домакинска брадва, с която трябва да се работи изключително внимателно, особено ако нямате опит. Любители на месото ли сте, ножът ще ви е изключително полезен. Той е подходящ както за рязане на големи парчета, така и за по-фина работа като отделянето на месото от костите и сухожилията и нарязването му на ситно.
Нож за белене от Market.dir.bg
С този нож бързо ще станете сръчни. Без него трудно ще се справите с по-деликатната работа по плодовете и зеленчуците, както и с премахването на мазнини и сухожилия по месото.
Дължината на острието му е между 7 и 10 см, а върхът му е заострен.
Назъбените ножове са истинско чудо в кухнята. Те преминават през множество предизвикателни задачи - рязане на пресен хляб и сладкиши с деликатна структура, а крайната им цел са перфектно изглеждащите парчета.
Ако за извършването на тези кулинарни операции сте се опитвали някога да използвате обикновен готварски нож, знаете колко драматичен може да бъде краят им. Ето защо, идеята да се сдобиете с качествен назъбен нож не е никак лоша.
Едно от най-големите му предимства, след способността му да реже перфектни филийки хляб, е че острието се затъпява доста по-трудно от това на обикновените ножове. Но понякога се случва и ако искате да бъдете подготвени, вижте тук.
Нож за сирене от Market.dir.bg
Може би се чудите защо ви е необходим точно такъв нож. Нужно е само веднъж да се докоснете до него, за да разберете отговора.
Той ще ви позволи да режете равни парчета твърди и меки сирена, а вилообразният му връх улеснява сервирането им, без да е неободимо да използвате ръцете си.
Изрязаните празнини по острието на ножа не позволяват залепване - много важно условие при обработването на сирена.
За професионалния готвач острият нож е едно от нещата, които могат да му донесат истинска радост в кухнята и обратното - недобре наточеното острие би довело до опънати нерви и потенциална опасност от нараняване.
Ето защо, независимо дали имате колекция от изискани ножове или един-два, вършещи прилична работа, от решаващо значение е да ги поддържате остри и да ги точите редовно.
В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.