Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Белене на чесън: Три начина, които да улеснят живота ви

В кухнята няма време за губене


Когато сте подхващали да белите скилидки чесън на ръка или с нож, вероятно ще се съгласите, че макар това да не е най-трудната задача на света, със сигурност е повече от досадна.

В кухнята винаги се търси бързо разрешение на подобен тип въпроси, тъй като време за губене няма. Затова нека погледнем някои трикове, които да ви бъдат от полза, ако попаднете в тази ситуация (доброволно или принудително).

Първо обаче нека видим как най-правилно да съхранявате главите стар чесън, което също има отношение към по-лесното им обелване.

  • Когато пазарувате, избирайте такива, които са твърди на допир и без петна или цептнатини. Също така, оглеждайте се добре за плесен, кухи скилидки и загнили части.
  • Съхранявайте необелените глави чесън в отворен съд на хладно, сухо и тъмно място, далече от други храни. Ако изпълните този съвет успешно, ще имате скилидки с добро качество за около три месеца, въпреки че в по-ранен етап може да започне да прораства. Дори да се случи, тогава също използвайте чесъна, но преди това задължително разцепете скилидките на две и извадете сърцевината им, тъй като тя дразни стомаха.

Снимка: Unsplash

 

Белене на чесън: Метод 1

Когато става въпрос само за няколко скилидки, най-лесният начин да ги обелите е следният:

  1. Вземете скилидката и отрежете страната, с която се захваща към цялата глава. Така ще помогнете на обелките да се освободят по-лесно.
  2. Поставете скилидката на една от страните ѝ върху дъска за рязане, така че да е стабилна, и сложете плоската страна на ножа отгоре.
  3. Сега ударете един-два пъти с долната част на дланта с умерена сила върху него. Когато вдигнете острието, ще видите как люспата се е отделила от скилидката и трябва само да я отстраните.

Белене на чесън: Метод 2

Първият начин е подходящ, когато си имате работа само с няколко скилидки. Но говорим ли за по-голямо количество, като една глава например, ще трябва да сменим стратегията.

За целта ще ви е необходим голям буркан. Разделете скилидките и ги пуснете в него. Затворете го плътно и раздрусайте силно в продължение на 20 сек., или докато видите как люспите се отделят от скилидките. Резултатът е наистина магичен.

Снимка: Unsplash

Белене на чесън: Метод 3

Последният вариант оставяме на съвременните изобретения - уред за белене на чесън. Такъв може да си купите изключително лесно, само с няколко кликвания в интернет. Някои уреди се предлага с бонус приставка, която дори ще накълца скилидките. Ако обичате този вид удобства, възползвайте се без да се замисляте.

Дайте оценка:

Тагове: чесън

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче