Бонджорно, амичи! В настроение ли сте за домашна пица? Споделям ви възможно най-лесната, семпла и изпитана рецепта за приготовлението на най-любимата храна на малки и големи, с която ще се справите, дори никога досега да не сте месили тесто.
Някои предпочитат пицата тънка и хрупкава, други - пухкава и със сочно тесто. По дефиниция оригиналната италианска пица е с тънък блат, апетитна коричка и изобилие от пресни продукти отгоре. Не претендирам, че рецептата ми за домашна пица е съвсем по италианските стандарти, но гарантирам, че е вкусна. И отговаря поне на два от задължителните критерии - тънко тесто и бухнала коричка.
Необходими продукти за 2 големи пици:
- 500 г брашно
- 7 г суха мая
- 325 мл леко топла вода
- 1/2 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1 с.л. зехтин
- риган, по желание
Начин на приготвяне:
- Сухата мая и захарта се изсипват в леко затоплената вода. В никакъв случай не трябва да бъде гореща, защото ще попречи на активацията на маята, съответно и на втасването. Към тях се добавя и зехтинът. Разбъркват се добре, покриват се с кърпа и се оставят за 10 минутки настрана, докато маята се активира и набъбне. Трябва отгоре да се образува гъст каймак.
- Брашното задължително се пресява в дълбока купа. Към него се добавят солта и риганът, който е съвсем по желание.
- В средата на купата с брашно се прави кладенче. Течните съставки се изсипват вътре. Разбърква се с дървена лъжица, докато се събере и течността напълно бъде абсорбирана от сухите съставки.
- Тестото се изсипва върху набрашнен плот. Меси се, докато се събере. Не бива да бъде лепкаво, но трябва да остане меко. Не прибавяйте допълнително брашно, а ползвайте малки количества, като просто натупвате ръцете си и плота с него.
- Оформете тестото като топка. Намажете купата със зехтин по дъното и всички стени с помощта на силиконова четка и го върнете обратно в нея.
- Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло, докато поне удвои обема си. В зависимост от температурата, това може да се случи и за по-малко от час.
- Втасалото тесто е с шупли по себе си. Разбъркайте го внимателно с дървена лъжица, за да извадите въздуха и го сложете върху леко набрашнен плот.
- Премесете за кратко и разделете на две еднакви по големина топки.
- Всяка от топките разточете с помощта на набрашнена точилка в желаната от вас форма - кръг, елипса или правоъгълник. Това зависи и от формата на тавите, в които ще печете пиците.
- Разточвайте от средата към краищата. Във финалния си вариант блатът трябва да бъде с дебелина под половин см.
- Прехвърлете разточените блатове в тави, предварително застлани с хартия за печене.
- Намажете ги с доматен сос и сложете отгоре, каквото ви е кеф. В случая аз съм използвала слайсове шунка, гъби, чушка, лилав лук.
- Загрейте фурната на максимална степен. Когато е готова, намалете на 200 градуса и сложете пицата вътре.
- Печете, докато се образува златиста коричка и пресните зеленчуци отгоре омекнат.
- Извадете и поръсете с настъргана моцарела, кашкавал или друг вид сирена, които обичате.
- Върнете във фурната за още 2-3 минути, докато се разтопят.
Съвет: Важно е да печете пиците по отделно, а не едновременно във фурната.
Съвет 2: За още по-атрактивен вид и аромат, можете да намажете бордовете на пиците със зехтин, смесен с щипка червен пипер, риган, босилек и пресован чесън.
Съвет 3: Ако не разполагате с достатъчно време, за да изчакате тестото да втасва на естествена температура, можете да го сложите във фурната на 50 градуса заедно с покритата с кърпа купа, за да съкратите процеса. Възможно е и да го съхранявате в хладилник в рамките на до 72 часа, където то също ще втасва, но с по-бавни темпове.