Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Чудесна домашна пица стъпка по стъпка

Ще се справите, дори никога досега да не сте месили тесто

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

Бонджорно, амичи! В настроение ли сте за домашна пица? Споделям ви възможно най-лесната, семпла и изпитана рецепта за приготовлението на най-любимата храна на малки и големи, с която ще се справите, дори никога досега да не сте месили тесто.

Някои предпочитат пицата тънка и хрупкава, други - пухкава и със сочно тесто. По дефиниция оригиналната италианска пица е с тънък блат, апетитна коричка и изобилие от пресни продукти отгоре. Не претендирам, че рецептата ми за домашна пица е съвсем по италианските стандарти, но гарантирам, че е вкусна. И отговаря поне на два от задължителните критерии - тънко тесто и бухнала коричка.

Необходими продукти за 2 големи пици:

  • 500 г брашно
  • 7 г суха мая
  • 325 мл леко топла вода
  • 1/2 ч.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 с.л. зехтин
  • риган, по желание

Снимка: Ивайла Тодорова

Начин на приготвяне: 

  1. Сухата мая и захарта се изсипват в леко затоплената вода. В никакъв случай не трябва да бъде гореща, защото ще попречи на активацията на маята, съответно и на втасването. Към тях се добавя и зехтинът. Разбъркват се добре, покриват се с кърпа и се оставят за 10 минутки настрана, докато маята се активира и набъбне. Трябва отгоре да се образува гъст каймак.
  2. Брашното задължително се пресява в дълбока купа. Към него се добавят солта и риганът, който е съвсем по желание.
  3. В средата на купата с брашно се прави кладенче. Течните съставки се изсипват вътре. Разбърква се с дървена лъжица, докато се събере и течността напълно бъде абсорбирана от сухите съставки.
  4. Тестото се изсипва върху набрашнен плот. Меси се, докато се събере. Не бива да бъде лепкаво, но трябва да остане меко. Не прибавяйте допълнително брашно, а ползвайте малки количества, като просто натупвате ръцете си и плота с него.

    Снимка: Ивайла Тодорова

  5. Оформете тестото като топка. Намажете купата със зехтин по дъното и всички стени с помощта на силиконова четка и го върнете обратно в нея.

    Снимка: Ивайла Тодорова

  6. Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло, докато поне удвои обема си. В зависимост от температурата, това може да се случи и за по-малко от час.

    Снимка: Ивайла Тодорова

  7. Втасалото тесто е с шупли по себе си. Разбъркайте го внимателно с дървена лъжица, за да извадите въздуха и го сложете върху леко набрашнен плот.
  8. Премесете за кратко и разделете на две еднакви по големина топки.

    Снимка: Ивайла Тодорова

  9. Всяка от топките разточете с помощта на набрашнена точилка в желаната от вас форма - кръг, елипса или правоъгълник. Това зависи и от формата на тавите, в които ще печете пиците.

    Снимка: Ивайла Тодорова

  10. Разточвайте от средата към краищата. Във финалния си вариант блатът трябва да бъде с дебелина под половин см.
  11. Прехвърлете разточените блатове в тави, предварително застлани с хартия за печене.
  12. Намажете ги с доматен сос и сложете отгоре, каквото ви е кеф. В случая аз съм използвала слайсове шунка, гъби, чушка, лилав лук.

    Снимка: Ивайла Тодорова

  13. Загрейте фурната на максимална степен. Когато е готова, намалете на 200 градуса и сложете пицата вътре.

    Снимка: Ивайла Тодорова

  14. Печете, докато се образува златиста коричка и пресните зеленчуци отгоре омекнат.
  15. Извадете и поръсете с настъргана моцарела, кашкавал или друг вид сирена, които обичате.
  16. Върнете във фурната за още 2-3 минути, докато се разтопят.

    Снимка: Ивайла Тодорова

Съвет: Важно е да печете пиците по отделно, а не едновременно във фурната.

Съвет 2: За още по-атрактивен вид и аромат, можете да намажете бордовете на пиците със зехтин, смесен с щипка червен пипер, риган, босилек и пресован чесън.

Съвет 3: Ако не разполагате с достатъчно време, за да изчакате тестото да втасва на естествена температура, можете да го сложите във фурната на 50 градуса заедно с покритата с кърпа купа, за да съкратите процеса. Възможно е и да го съхранявате в хладилник в рамките на до 72 часа, където то също ще втасва, но с по-бавни темпове.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол бяла захар чушки бяло брашно суха мая шунка

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче